Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024

Els comerciants protesten amb una apagada contra l’encariment de la llum: “És molt difícil subsistir”

|

- Publicitat -

Uns 150 comerços de l’Eix Comercial de Sants-Les Corts, el 80% del total, s’han sumat aquest divendres al migdia a l’apagada de llums en protesta per l’augment del preu de l’energia. Els comerciants asseguren que estan contra les cordes i que els és “molt difícil subsistir”. “La covid no ha pogut amb el comerç, però hi podrà l’encariment d’energia”, ha denunciat la presidenta de l’associació, Reyes de la Corte, tot explicant que no poden apujar els preus dels seus serveis entre un 150 i un 300% com passa, en molts casos, amb la factura dels subministraments.

“És molt difícil subsistir dins el comerç de proximitat”, ha contat en declaracions a l’ACN de la Corte tot afegint que ara mateix “perilla” la seva “viabilitat”. “Demanem la reducció de l’IVA, no volem lectures estimades, volem ajudes directes a l’autònom”, ha enumerat amb l’esperança que s’arribi a un “acord” amb les administracions catalanes i estatals per ajudar el sector davant la crisi energètica.

Publicitat

Difícil no repercutir l’increment en els preus 

La presidenta de l’Eix Comercial de Sants-Les Corts ha detallat que s’enfronten a la campanya de Nadal amb un “to positiu”, però ha assegurat que els serà difícil no repercutir en els preus la pujada de la llum. També ho veu així el Marc Sánchez, de la Metalisteria Sánchez, que actualment està pagant entre un 130 i un 140% més del que era habitual pel subministrament elèctric.

“No es pot repercutir en els clients”, ha reflexionat en veu alta tot afegint que d’un any a l’altre, com a molt, poden incrementar entre un 3 i un 5% els preus. “Més enllà és inassumible”, ha conclòs amb to de preocupació. “Venim d’una pandèmia, d’una postpandèmia que no està sent fàcil per ningú, especialment pel petit comerç, i aquest increment ens afecta a les matèries primeres, que han incrementat un 40 o un 50%”, ha relatat.

La Montse Prieto, que té la cafeteria ‘Bo per tu cafè’ just davant de l’establiment del Marc, va obrir just fa un any i també ha lamentat “l’increment sobtat que ha patit” en tot: la llum, el cafè, el pa, la fruita i la verdura. “Donar menjar de qualitat de manera casolana és molt car”, ha afirmat. De fet, la Montse creu que potser haurà d’apujar els preus de la seva carta per poder pagar el gran increment que ha notat a la factura de la llum, ja que gasta molta energia a l’hora de cuinar pastissos i plats saludables.

No descarten més apagades durant la campanya de Nadal

La iniciativa de la protesta va sorgir del Gremi de Forners de Lleida, però no s’ha quedat només en els forns, sinó que s’ha estès a tota mena de comerços que veuen perillar la seva viabilitat per l’augment de preu de l’energia. De fet, l’Eix Comercial de Sants- Les Corts no descarta promoure més accions de protesta per l’increment sobtat de la llum de cara a Nadal.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut