Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

El TS ratifica l’absolució d’Òmnium pel cas del guàrdia civil que va demandar-los per usar la seva veu en un vídeo promocional

|

- Publicitat -

Òmnium Cultural ha estat absolta definitivament del cas del guàrdia civil que va demandar l’entitat per utilitzar la seva veu en un vídeo promocional. El Tribunal Suprem ha ratificat la sentència absolutòria d’Òmnium el matí d’aquest dijous, 12 de gener, desestimant així el recurs de cassació de l’agent contra la sentència absolutòria de l’Audiència de Barcelona del novembre del 2021. El president d’Òmnium, Xavier Antich, ha celebrat aquesta “victòria”, tot subratllant que, de nou, “l’obsessió malaltissa de la Guàrdia Civil per atacar la principal entitat cívico cultural de Catalunya” ha quedat retratada.

L’agent de la Guàrdia Civil va denunciar Òmnium Cultural el 2019, després que l’entitat utilitzés les declaracions de l’agent durant el judici pel referèndum de l’1-O per a un vídeo promocional. L’agent va donar un testimoni fals durant el judici, assegurant que va veure banderes d’Òmnium durant la concentració a Via Laietana, descrivint-les com una “bandera verda, porta alguna ratlla, i amb un pal”; una bandera que no existeix. L’entitat, aleshores, va emprar la veu de l’agent per a incloure-la en el vídeo, de to irònic, que promocionava la tasca d’Òmnium. Tanmateix, l’agent va considerar que el dret fonamental a la pròpia imatge quedava vulnerat, i va presentar la denúncia.

Publicitat

La sentència, d’altra banda, considera que el dret a la pròpia imatge “pot decaure” davant del legítim exercici de les llibertats d’informació o d’expressió i perquè aquesta prevalgui és necessari l‘interès general, una concurrència que veu “innegable” en aquest cas. En aquest sentit, el Suprem recorda que el caràcter d’interès general va fer que el judici fos gravat i retransmès en obert; a més, tal com subratlla la defens, la implicació d’Òmnium és clara, perquè el seu president era una de les persones encausades. El Suprem també veu justificat l’ús de la veu de l’agent perquè al vídeo es recull part de la seva declaració, cosa que tenia una relació directa amb la crítica que buscava fer Òmnium. Així, el TS, malgrat veure “justificada” l’afectació al dret a la pròpia imatge del demandant per l’exercici legítim de la llibertat d’expressió de l’entitat, torna a reivindicar el dret a la llibertat d’expressió.

Et pot interessar  Els homes joves són els més espanyolistes i favorables a protegir els símbols franquistes, segons una enquesta d'Òmnium

El president d’Òmnium, Xavier Antich, ha celebrat la decisió del Suprem, considerant-la una “victòria” en la defensa de la llibertat d’expressió. “Torna a quedar en evidència l’obsessió malaltissa de la Guàrdia Civil per atacar la principal entitat cívico cultural de Catalunya”, ha manifestat en un comunicat. El president tambñe ha reivindicat que la crítica als poders i la denúncia de falsos testimonis no només són legítimes, sinó que formen part de la pròpia essència de la democràcia.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut