Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

El Tribunal de Cassació de Bèlgica ordena repetir el judici per l’extradició de Valtònyc

|

- Publicitat -

El Tribunal de Cassació de Bèlgica ha ordenat repetir el judici per l’extradició del raper Josep Miquel Arenas, conegut pel nom artístic de Valtònyc. Arran del recurs de la fiscalia belga, l’alt tribunal ha demanat revisar la sentència del Tribunal d’Apel·lació de Gant, que el passat 28 de desembre va rebutjar l’entrega a Espanya del jove mallorquí condemnat per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces.

En concret, Cassació ha anul·lat la sentència pel que fa al delicte d’injúries a la corona, segons confirmen fonts de la fiscalia belga. És l’últim intent de la fiscalia belga intentar extradir el cantant. Tot i que allarga el procediment, no significa l’extradició immediata, sinó la repetició del judici, ara centrat únicament en el delicte d’injúries a la Corona.

Publicitat

L’advocat de Valtònyc, Gonzalo Boye, ha remarcat el fet que ja queda totalment descartada l’entrega per enaltiment del terrorisme o delicte d’amenaces a través d’una piulada al seu compte de Twitter.

La decisió de Gant

El passat 28 de desembre el Tribunal d’Apel·lació de Gant va rebutjar en segona instància l’entrega a Espanya en considerar que cap dels tres delictes és punible a Bèlgica. Per acceptar una euroordre, cal que els crims siguin equiparables al país que examina la petició d’extradició, segons marca la normativa europea.

Et pot interessar  El Regne Unit atura l'extradició "imminent" d'Assange i demana més "garanties" als EUA

En el cas d’enaltiment del terrorisme, va dir que no existeix a la legislació belga. De fet, el Tribunal d’Apel·lació de Gant havia preguntat al Tribunal de Justícia de la UE si podia acceptar l’extradició ràpida per aquest delicte, tal com demanaven les autoritats espanyoles. Luxemburg va dir que no i, per això, en aquest punt va concloure que la conducta “no és punible” a Bèlgica.

Amb relació al delicte d’injúries a la corona, el tribunal de Gant assenyalava que sí que existeix una llei belga d’insults al rei, que data de 1847 i imposa penes de fins a 3 anys de presó. El mateix tribunal, però, va tenir dubtes sobre la seva aplicació i va preguntar al Tribunal Constitucional sobre la seva legalitat. El TC belga va dictaminar que era inconstitucional perquè no respecta la llibertat d’expressió i contravé el Conveni Europeu de Drets Humans.

“La difamació i els insults a la corona no estan castigats per cap altra disposició que aquesta llei en el dret intern belga”, subratlla la sentència a l’hora de descartar l’extradició per aquest delicte. I afegeix: “Els drets fonamentals de la persona interessada (inclòs el seu dret a la llibertat d’expressió) serien vulnerats si fos lliurat sobre la base de la disposició legal esmentada”.

Per últim, el tribunal de Gant sosté que les amenaces “verbals” de Valtònyc no imposaven cap “condició” i que, per tant, tampoc són un delicte a Bèlgica. “En conseqüència, aquest tribunal, rebutja l’execució dels mandats”, conclou la sentència, confirmant la sentència en primera instància de la justícia belga.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut