Dimarts, 26 de maig de 2020 - Edició 670
La República

El TC a favor de la ultradreta: diu que s’ha de repetir el judici per l’atac a la seu de Blanquerna de Madrid

Considera que s’han vulnerat els drets als radicals nacionalistes espanyols d’ultradreta

Redacció
Redacció 14/01/2020
Concentrats a la plaça Cibeles de Madrid amb pancartes de suport als assaltants a la llibreria Blanquerna/ Roger Pi de Cabanyes

La justícia espanyola torna a quedar retratada. El Tribunal Constitucional considera que els atacants d’ultradreta i radicals nacionalistes espanyols a la delegació de la Generalitat a Madrid, el Centre Cultural Blanquerna.

La sentència considera que el Tribunal Suprem no hauria d’haver realitzat una nova valoració dels fets, incloent-hi l’agreujant de discriminació ideològica per augmentar la condemna, sense haver sentit abans la versió dels acusats. La sentència valora que s’han pogut vulnerar els drets d’audiència als acusats, publicitat i el principi d’immediatesa, en augmentar la condemna i, en conseqüència, proposa que el Tribunal Suprem celebri un nou judici on s’escolti què tenen a dir els atacants i agressors autors de l’assalt.

L’ingrés a la presó dels 14 condemnats a penes de presó de 2 anys i 10 mesos estava en suspens a l’espera de conèixer la decisió de Tribunal Constitucional que ara ordena repetir el judici en haver-se alterat els elements subjectius, no els fets provats, de la sentència de l’Audiència de Madrid.

Recurs de les defenses

Segons explica la Cadena Ser, la defensa considerava en un recurs que s’hauria infringit greument per part de Tribunal Suprem del principi acusatori i, en concret, el dret de tota persona a no ser condemnada per cosa diferent de la que se l’ha acusat i de la qual, per tant, hagi pogut defensar-se.

Relacionats