Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

El Síndic retreu al Govern manca de “transparència” en la gestió del covid-19 a les residències

|

- Publicitat -

El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha retret al Govern manca de “transparència” en la gestió del covid-19 a les residències geriàtriques. Després d’una investigació d’ofici que va començar el 25 de març, Ribó considera que el lideratge de l’Administració de la Generalitat hauria d’haver estat “ferm i clar” des de l’inici, i “amb una transparència absoluta”, per retre comptes davant la societat i les famílies afectades. És per això que la institució ha reclamat que les dades “siguin clares, actualitzades i transparents” per poder analitzar i actuar de forma adequada davant la problemàtica. També ha demanat una coordinació “més forta” entre el Departament de Salut i el de Treball, Benestar Social i Famílies.

Durant la investigació la institució ha rebut 35 sol·licituds d’intervenció del Síndic, 21 formulades en forma de queixes i 14, en forma de consulta. A través d’aquestes queixes i consultes, “s’ha pogut detectar” que hi ha hagut “manca de previsió i d’informació”, i que s’han anat adoptant mesures organitzatives i de recursos humans i instruccions tant per a residències com per a centres de dia, “però a partir de mitjan març”.

Publicitat

El principal motiu de les consultes i les queixes rebudes, a banda de la manca d’informació, és no saber en quina situació es troba el familiar o si la residència disposa de suficient personal i mesures de protecció, així com la sorpresa i preocupació de familiars de persones residents en centres residencials per a la gent gran davant la possibilitat que laboratoris privats facin el test als residents assumint-ne el cost els mateixos residents o les seves famílies. Diversos professionals també s’han adreçat a la institució per mostrar la preocupació per la situació en la qual es troben i els riscos laborals que han d’assumir.

En paral·lel, el Síndic és “conscient de la gravetat de la situació” i també de les dificultats que comporta. I per això considera que “cal elogiar” la tasca dels professionals que han treballat diàriament per a l’atenció de les persones grans als centres residencials, “sovint en situacions extremadament complicades, difícils i de gran estrès emocional i psicològic”.

Et pot interessar  Els treballadors del Govern a l'exterior reclamen l'equiparació: “Demanem drets tan bàsics com una baixa per maternitat"

Davant d’aquest escenari el Síndic considera que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies “ha de tenir els mecanismes necessaris” per aconseguir i publicar la informació dels centres residencials, tant per fer-la pública com per prendre les mesures que es considerin necessàries per a la gestió de la crisi. La institució també ha requerit que es faci pública la informació sobre el nombre de centres intervinguts per la Generalitat per incapacitat del mateix centre, així com les garanties preses per poder donar continuïtat al servei.

A més, “cal prendre les mesures necessàries” per mantenir els familiars de les persones residents puntualment informats. El Síndic suggereix l’elaboració d’un protocol d’actuació general “clar” per dispensar la informació als familiars. També considera “imprescindible” conèixer el nombre de residents que han tornat als respectius domicilis, concretant si se’ls ha fet el PCR.

Pel que fa als recursos sanitaris, considera que aquest col·lectiu “especialment vulnerable” ha de ser “preferent”. El material d’autoprotecció ha de ser “accessible” per a les persones dels centres residencials i “cal vetllar” per la dotació “necessària” dels equips dels diversos centres residencials. Pel que fa a la desinfecció de centres, cal establir “directrius clares” de la seva necessitat i oportunitat, i també la manera com s’ha de dur a terme, tot garantint la desinfecció dels centres que ho requereixin.

Respecte a l’atenció mèdica, s’ha d’establir el seguiment sanitari per part de l’atenció primària i la corresponent derivació a recursos hospitalaris en cas que es consideri necessari, apunta el Síndic. Ribó també considera “imprescindible” vetllar expressament per les persones grans que tenen les capacitats cognitives afectades, com ara demència o Alzheimer, així com preveure protocols d’actuació diferenciats i específics en aquest tipus de casos.

Finalment, i pel que fa a l’acompanyament de les famílies i el dol, el Síndic apunta que “cal articular” mecanismes de comunicació per via telemàtica o telefònica dels familiars amb els residents per poder garantir el vincle familiar. “Caldria preveure un protocol de comunicació i ajuda als familiars en cas de mort i un acompanyament”, clou.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut