Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

El Síndic demana transparència al Parlament arran de l’escàndol de les llicències per edat

|

- Publicitat -

El síndic de greuges, Rafael Ribó, demana transparència al Parlament en tota la seva activitat i que publiqui de “forma proactiva” aquella informació que pot tenir interès per a la ciutadania. “Tot acord que es prengui en aquesta institució hauria de ser públic”, ha afirmat Ribó arran del cas de les llicències per edat concedides a treballadors de la cambra catalana i dels complements de sou per antiguitat. “Seria bo que no quedés cap racó d’aquest tipus d’activitat pública que no fos publicat pel mateix Parlament”, ha recalcat Ribó en roda de premsa.

En la presentació de l’informe sobre transparència del 2021, el síndic ha alertat de la lentitud de les administracions a l’hora de promocionar i fer efectiva aquesta matèria. Segons calcula, unes 2.000 de les 10.000 sol·licituds anuals per accedir a informació pública no s’han respost.

Publicitat

“M’amoïna que hi ha massa sol·licituds d’accés a la informació que poden quedar sense resposta”, ha assenyalat Ribó, que també s’ha mostrat preocupat per la lentitud a l’hora de fer efectiu el dret a la informació. Entre les dificultats que detecta hi ha el desconeixement del mateix dret per part d’amplis sectors de la societat, tant del seu contingut com de les maneres per exercir-lo. “No hem fet prou els deures per fer conèixer a tothom que aquest dret existeix”, ha advertit.

Demana recursos per a la GAIP: “Em fa certa vergonya dir-ho”

Ribó també ha lamentat la situació de la Comissió de garantia del dret d’accés a la informació pública (GAIP), ja que actualment té només dos dels cinc membres que n’haurien de formar part, segons ha dit. “Em fa certa vergonya dir-ho a finals de març del 2022 després de tres anys d’aquesta situació, per a mi, incomprensible”, ha afirmat, i ha afegit: “Em sembla que hi hauria d’haver hagut voluntat per part dels governants, legisladors i grups parlamentaris de solucionar-ho”.

En l’informe, el Síndic de Greuges recull que la dotació de personal tècnic d’aquest òrgan és “clarament insuficient” i “limita seriosament la capacitat de la institució per gestionar el volum de reclamacions presentades”. Aquest és el sisè informe que elabora des que la llei del 2014 de transparència, accés a la informació pública i bon govern encomana al Síndic la funció d’avaluar el compliment de les obligacions que regula.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut