Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

El SEPE incompleix la normativa d’atenció al públic: No atén i només té un contestador telefònic en castellà

El Servei d’Ocupació espanyol, com a part de les infraestructures de l’Estat, hauria de complir amb la llei i oferir atenció telefònica en català a les províncies de Catalunya. Les administracions públiques espanyoles, per tant, fan cas omís de la normativa inclosa a l’Estatut

Redacció 17/09/2021

El Servicio Público d’Empleo Estatal (SEPE) no compleix la normativa d’atenció al públic establerta en l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i només té a la seva disposició informació en castellà. D’aquesta manera, les autoritats espanyoles no ofereixen explicacions sobre per què no hi ha informació disponible en català. D’aquesta manera, infringeixen la normativa que explicita que els serveis públics, com és el SEPE, “han de fer servir el català en les comunicacions i notificacions escrites”. A més a més, tenint en compte que tenen una atenció telefònica, en les províncies de Catalunya, acord amb l’Estatut haurien “d’emprar el català en les comunicacions megafòniques”.

Presuposadament, l’Estat espanyol que tant defensa la Constitució, utilitza l’article una part de l’article 3 per afirmar que “tots els espanyols tenen el deure de conèixer-la i el dret d’usar-la”, però fa cas omís del segon punt del mateix article que afirma que “Les altres llengües espanyoles seran també oficials en les respectives Comunitats Autònomes d’acord amb els seus Estatuts”. D’aquesta manera, trepitja els drets lingüístics dels catalanoparlants, amb total impunitat.

La regidora de la CUP a Girona, Laia Pèlach, ho ha denunciat en un vídeo que ha inclòs a Twitter en el qual truca al telèfon que el SEPE proveeix per a la província de Girona i mostra que surt un contestador automàtic en castellà. Pèlach posa de manifest que, a més a més d’incomplir amb l’Estatut d’Autonomia, no hi ha una atenció del servei públic espanyol, que ha deixat a l’estacada a moltes persones aturades que necessiten fer gestions.

Lluc Salellas, el cap de l’Oposició a l’Ajuntament de Girona, ha avalat a Pèlach i ha afirmat que: “El que està passant amb les peticions d’atur és un despropòsit”.