Dimecres, 30 de novembre de 2022 - Edició 1588
La República

El PSOE corre a defensar la Corona i rebutja la proposta independentista d’eliminar el títol de Rei

Els socialistes es neguen a tocar els privilegis de la monarquia i tanquen la porta a possibles investigacions dels crims del franquisme

Agències 15/11/2021
El portaveu adjunt del grup socialista al Congreso, Felipe Sicilia, en una imatge d'arxiu

El portaveu del PSOE, Felipe Sicilia, ha tancat la porta aquest dilluns a la possibilitat que la seva formació doni suport a l’esmena pactada entre ERC, JxCat, PDeCAT, CUP, Bildu i BNG a la Llei de Memòria Democràtica per suprimir el títol del Rei i els privilegis que se’n deriven.

“Saben quina és la posició del PSOE, que hem manifestat a través del Congreso, i avui en dia nosaltres respectem el pacte constitucional, la monarquia parlamentària, el paper de la figura de Felipe VI, i per tant ara mateix per a nosaltres això no suposa cap debat”, ha dit en roda de premsa a la seu de Ferraz.

El PSOE i Podemos necessitaran el suport dels seus socis parlamentaris per tirar endavant la Llei de memòria democràtica. Felipe Sicilia ha afirmat que a hores d’ara els socialistes compten amb poder arribar a acords “amb tota la cambra”, tot i que ha admès que el Gobierno té més afinitat ideològica amb les formacions d’esquerra.

“Aspirem i creiem que podem aconseguir que la llei tiri endavant amb el màxim suport possible”, ha dit, perquè “aquest és un grup parlamentari que parla, dialoga, negocia, i és capaç d’arribar a acords”. Per tant, segons Sicilia, “no hi ha cap dubte que també serà possible un acord en aquesta llei”.

Els partits independentistes han consensuat cinc texts que proposen suprimir el títol de Rei i els privilegis que en deriven, ja que “va ser atorgat per un règim il·legal”. La monarquia “va ser institucionalitzada per Franco sense que se sotmetés a un referèndum perquè els ciutadans poguessin escollir la forma d’Estat”, argumenten. També han demanat modificar la llei d’amnistia de 1977 per evitar que es continuï “perpetuant la impunitat sobre els crims del franquisme i de lesa humanitat”.