Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

[Vídeo] El Premio Cervantes 2019: “Franco em va imposar el castellà a bufetades”

|

- Publicitat -

Joan Margarit ha estat guardonat amb el Premio Cervantes 2019. Pel moment que viu Catalunya i el seu context polític, no deixa de ser un matusser intent de l’Estat de seduir Catalunya usant un dels seus millors escriptors. Però Margarit no es deixa entabanar i parla clar.

Avui a TV3, entrevistat per Lídia Herédia a Els Matins, el poeta ha recordat quan, durant una conversa amb Miquel Matí i Pol, va descobrir que també podria provar d’escriure en català. I explica que ell renega del seu material fet en castellà perquè “fer poesia amb una llengua que no és la materna” no funciona.

Publicitat

Llavors, l’escriptor, ha recordat que la seva llengua és la catalana i l’espanyola, la qual ara el premia, va ser “una llengua imposada a bufetades” pel dictador Franco.

Ahir ja va fer tota una declaració d’intencions assegurant que a Espanya caldria substituir els diners destinats a policies i jutges per educació. “Els que som més vells, que vam néixer durant la guerra, aquest país encara ens fa por. El sentiment de por hi és”, ha afegit el poeta.

Preguntat sobre les declaracions del ministre de Cultura, José Guirao, sobre el seu paper com a representant de la pluralitat peninsular, Margarit ha dit: “Si he pogut col·laborar, prefereixo col·laborar en diàleg que en una ganivetada”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut