Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

El Parlament es bolca per lluitar contra el racisme institucional

|

- Publicitat -

El Parlament ha aprovat aquest dimecres la proposta de resolució per la creació d’una comissió d’estudi sobre el racisme institucional i estructural en la gestió de la seguretat. La iniciativa, aprovada amb el suport de tots els grups excepte el PPC, vol establir una diagnosi compartida sobre les mesures que cal prendre per evitar qualsevol discriminació racial en la gestió de la seguretat pública i privada. Així, s’inclou des de cossos policials fins a empreses de seguretat privada i altres organismes. A la comissió hi podran assistir tècnics, experts i membres d’entitats i tindrà la vigència de la legislatura en curs. La comissió podrà redactar un informe final.

El diputat republicà Ruben Wagensberg, com a membre del grup proposant de la creació de la comissió, ha defensat que el racisme institucional no són “casos aïllats” sinó que és un fet “estructural” i que cal analitzar-lo. Ha reclamat que una vegada la cambra hagi reconegut que és una pràctica “sistemàtica” i “estructural” es faci una diagnosi compartida i es prenguin “mesures”.

Publicitat

La diputada de JxCat Saloua Laouaji ha avalat la comissió ha apostat perquè la llei de la no discriminació abordi el racisme en tots els àmbits institucionals. Laouaji ha apostat perquè la comissió d’estudi se centri en la seguretat privada.

David Mejía (Cs) ha dit que Cs votaria a favor de la creació de la comissió perquè cal un “compromís” en el combat contra el racisme i la xenofòbia. Mejía, però, ha alertat que el “supremacisme lingüístic” és una forma de racisme i ha demanat que ERC condemni també aquest tipus de declaracions. A més, ha negat que existeixi un racisme institucional “generalitzat”.

Et pot interessar  L'ANC de Sabadell cancel·la l'acte amb Aliança Catalana per manca de recursos econòmics

També han avalat la comissió el diputat del PSC Ferran Pedret i el de CatECP Marc Parés. El socialista ha recordat que no es tracta d’un problema “específic” de Catalunya i ha reclamat que el Govern plantegi eines per afrontar-lo. El diputat dels comuns ha pressionat ERC perquè no doni suport a la gestió que fa JxCat de la conselleria d’Interior i s’impulsin mecanismes de control sobre els Mossos.

En la mateixa línia, la diputada de la CUP Natàlia Sánchez ha argumentat que la Generalitat ha de revisar les seves pràctiques en racisme amb aquells protocols que “estigmatitzen les persones per les creences, per l’edat” o es limiten drets.

D’altra banda, la diputada del PPC Esperanza García ha descartat donar suport a la comissió en creure que s’atacaria la dignitat d’una part dels Mossos per la lluita entre JxCat i ERC. García ha dit que els casos de racisme institucional a la policia ja s’estan investigant i ha demanat no generalitzar.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut