Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El Parlament emplaça el Govern a dialogar amb l’Aragó una solució extrajudicial al conflicte per l’art de la Franja

|

- Publicitat -

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimecres quatre propostes de resolució d’ERC, JxCat, PSC, CatECP que coincideixen a defensar la unitat de les col·leccions del Museu de Lleida i reclamen la “desjudicialització” del conflicte per l’art de la Franja. A més, tot i l’abstenció de republicans i de la CUP, la cambra també ha aprovat dos punts inclosos en les resolucions de PSC i els comuns que insten el Govern a “obrir” un diàleg amb l’Aragó per arribar a una solució “política” d’aquest contenciós. El vot contrari de PSC i comuns tampoc ha impedit que prosperés la proposta de resolució d’ERC, que parla en termes d'”espoli” per referir-se a l’actuació de la justícia envers aquest patrimoni artístic.

En uns altres termes, la resolució de Junts per Catalunya destaca el reconeixement “a la professionalitat i dedicació dels responsables i treballadors del Museu de Lleida en la preservació, recerca i difusió del nostre patrimoni”. També dona suport explícit als exconsellers de Cultura Santi Vila i Lluís Puig, “que van vetllar per la unitat de les col·leccions dels museus catalans, donant compliment al marc legal català en matèria de museus i protecció del patrimoni”. ERC s’ha abstingut en la votació separada d’aquest últim punt.

Publicitat

Ciutadans s’ha posicionat en contra de les quatre mocions presentades, mentre que el PP no ha participat en la comissió parlamentària on es votaven aquestes i altres resolucions.

Les resolucions aprovades aquest dimecres (però entrades a registre a finals del 2019), recullen l’esperit de la Declaració de la Junta de Portaveus del Parlament que es va aprovar al gener -amb el suport dels mateixos cinc partits- sobre l’art de la Franja i la col·lecció del Museu de Lleida. Aquella declaració ja suggeria en nom del Parlament “la conveniència que la discussió sobre la titularitat de les col·leccions se sostregui de la lluita judicial i es porti al terreny patrimonial i tècnic”.

Et pot interessar  Junts diu que Aragonès "encara té marge" per pactar els pressupostos amb ells si accepta les seves condicions

Conservatori de Música Isaac Albéniz de Girona

A la comissió també s’ha aprovat amb 19 vots a favor una proposta de resolució sobre el Conservatori de Música Isaac Albéniz de Girona, presentada pel PSC. El Parlament insta així el Govern a adoptar les mesures per garantir que aquesta institució gironina “pugui desenvolupar la seva funció com a institució de formació musical amb la màxima qualitat”.

El PSC ha acceptat una esmena a la seva proposta presentada per Junts per Catalunya i ERC que també s’ha aprovat. D’aquesta manera, també s’ha aprovat instar el Govern a continuar mantenint les aportacions que s’atorguen, des del Departament d’Educació, per al sosteniment del funcionament del Conservatori de Música Isaac Albéniz de Girona.

Catalogació dels fons audiovisuals

Catalunya En Comú Podem ha presentat una proposta de resolució sobre la preservació i la catalogació dels fons audiovisuals. Amb nou vots a favor, cinc en contra i cinc abstencions, el Parlament insta el Govern a promoure “una iniciativa de recull i catalogació de la memòria audiovisual de Catalunya, que tingui en compte la creació d’un arxiu històric de l’audiovisual de Catalunya, a partir dels arxius de les televisions locals i de l’arxiu, ja gairebé totalment digitalitzat, de la CCMA”.

Amb 19 vots a favor, el Parlament reclama “continuar preservant els fons patrimonials audiovisuals públics, en qualsevol suport, pel corresponent organisme públic dipositari o titular del mateix, els quals no podran ser alienats ni subrogats a privats, aprofundint i millorant el model descentralitzat que tenim a Catalunya i establint nous mecanismes de coordinació i difusió”. Aquesta ha estat una esmena de Junts per Catalunya i ERC que Catalunya En Comú Podem ha acceptat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut