Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

El Parlament deixa clar que no donarà suport reforma laboral del Gobierno

|

- Publicitat -

El Parlament rebutja donar suport a la reforma laboral acordada pel govern espanyol amb els agents socials. PSC, En Comú Podem i Cs han sigut els únics grups que han votat a favor d’aquest punt de la moció, igual que va passar al Congrés dels Diputats. En aquesta línia, la resta de formacions han tornat a coincidir a dir que la modificació de la reforma laboral del govern espanyol és “un text maquillat” de la reforma del PP del 2012. En canvi, sí que s’ha aprovat instar el Govern a abordar la reordenació del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) “sempre que la modificació sigui realment substancial”. Tots els grups, excepte Vox i CUP, hi han votat a favor.

A conseqüència de l’oposició de la majoria dels grups parlamentaris a donar suport a la nova normativa del treball acordada entre els governs espanyols, sindicats i patronal; s’ha rebutjat el punt que “defensa del diàleg com a eina per assolir acords amb els agents socials al voltant del marc de la reforma laboral”. “Sí al diàleg. Màxim respecte al diàleg social i parlamentari més quan aquest pot estirar cap a l’esquerra el document de la reforma laboral”, ha matisat el diputat d’ERC Jordi Albert. Els republicans van votar en contra de la reforma perquè van afirmar que el govern espanyol es negava a negociar el text de la modificació amb els grups parlamentaris al Congrés dels Diputats.

Publicitat

En canvi, s’ha aprovat el quart punt de la moció, sobre la reordenació del SOC, amb l’objectiu de garantir la intermediació pública i universal per a tothom. El text recull que es vol adaptar el Servei d’Ocupació a les necessitats actuals del mercat, així com la descentralització del mateix servei impulsant plans de treballs locals. “Cal potenciar un SOC més àgil, més dinàmic i que doni resposta a les necessitats reals dels treballadors i treballadores”, diu l’escrit de la moció.

La diputada de JxCat Maria Antonia Batlle assegura que cal “una actuació contundent i transformadora del servei”. Així, el grup parlamentari, finalment, ha acabat votant a favor d’aquest punt. També ha tirat endavant instar el Govern a reforçar els recursos humans i materials de la inspecció de Treball.

La votació també ha rebutjat donar suport al mecanisme RED de Flexibilitat i Estabilització de l’Ocupació, que serà alternativa a l’acomiadament, com a forma de flexibilitat interna de les empreses. Igual ha passat amb l’últim punt de la moció que parla de reforçar els recursos humans i materials de la inspecció de treball.

La diputada del PPC Eva Parera considera que la moció “tampoc és que aporti gaire”. “No s’ha d’enganyar ningú. El govern espanyol anava a derogar la reforma anterior, però una cosa és el populisme i una altra la realitat”, ha afegit.

La portaveu de la CUP-NCG, Eulàlia Reguant, ha seguit pràcticament el mateix argumentari posant èmfasi en el fet que la reforma laboral actual “no modifica cap punt, sinó que son simples canvis de redactat”.

Els grups del PSC, En Comú Podem i Cs, que han votat a favor de la moció, han defensat que amb la reforma aprovada a Madrid “els treballadors deixaran de treballar sota pressió per les seves condicions laborals”. El diputat de Cs Joan Garcia, per la seva banda, ha tornat a reiterar que el vot en contra de la resta de grups parlamentaris “el reafirma en el sentit del seu vot”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut