Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

El Ministeri d’Interior, contra les cordes pel reportatge de la BBC sobre l’intent d’entrada a Melilla

|

- Publicitat -

Un nou reportatge de la BBC sobre l’intent d’entrada a Melilla posa contra les cordes el Ministeri d’Interior espanyol, ja que contradiu la versió oficial dels fets. La investigació de la cadena pública britànica assenyala que diversos migrants van morir en sòl espanyol i, conseqüentment, la responsabilitat de l’Estat espanyol en aquests fets, on (oficialment) van morir 24 persones migrants en un intent d’entrar a Europa fugint dels conflictes dels seus països.

Els fets van ocórrer escassos mesos enrere, el passat 24 de juny, quan 2.000 persones migrants, la majoria d’elles subsaharianes, van intentar entrar a Espanya a través de la tanca de Melilla per tal de demanar asil. Fugien dels conflictes bèl·lics del seu país, de la pobresa i la precarietat, però van trobar-se amb una actuació policial desproporcionada, tant per part de les autoritats marroquines com de les autoritats espanyoles. Si bé les xifres oficials apunten que van produir-se 24 morts, l’ONG Caminando Fronteras diu que són 37 les persones que van morir.  El Ministeri d’Interior va defensar-se dels fets en el seu moment al·legant que les morts i les càrregues van produir-se en “terra de ningú”. Tanmateix, una extensa investigació de la BBC ha aconseguit demostrar que l’Estat espanyol va mentir i que molts d’aquests actes terribles van tenir lloc en sòl espanyol, així com les “devolucions en calent” il·legals, sense ni tan sols deixar que les persones migrants demanessin asil.

Publicitat

La informació i els vídeos recopilats per la BBC es mostren al canal “Africa Eye”, i de forma resumida, al seu perfil oficial de Twitter. Allà, exposen que les autoritats marroquines no van impedir que les persones migrants arribessin a la frontera de Melilla, on van escalar la tanca amb pals i altres objectes per tal d’aconseguir entrar a Espanya i a la Unió Europea. La BBC explica que les autoritats marroquines no deixaven que la gent es retirés de la tanca i, de fet, carregaven contra ells amb gasos lacrimògens i bombes de fum, de manera que l’única opció que tenien era continuar endavant. Les persones van quedar amuntegades i atrapades al pati entre ambdues tanques, provocant una estampida humana; la majoria de persones van quedar atrapades allà, però moltes altres van aconseguir creuar la frontera. “En alguns dels vídeos podem veure cossos sense vida que són llançats d’un costat a l’altre, persones que sangren i agonitzen, a les quals aparentment no se’ls ofereix cap assistència”, exposa la BBC.

Ara, amb la publicació d’aquesta nova informació que assenyala la responsabilitat d’Espanya en aquests fets, el Ministeri d’Interior ha tornat a insistir que la Guàrdia Civil va actuar de forma “proporcional” i “ajustada a la legalitat”: És decebedor i sorprenent que es facin acusacions de gran gravetat sense el suport de cap prova”, remarquen des d’Interior. Tanmateix, el passat mes d’octubre, el Defensor del Poble va concloure que l’Estat espanyol va vulnerar els drets de les persones migrants en aquest vergonyós episodi de discriminació viscut a les tanques de Melilla.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut