Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

El Govern homenatja una trentena d’exiliats catalans a Mèxic

|

- Publicitat -

La Delegació de la Generalitat a Mèxic ha homenatjat aquest dissabte els exiliats catalans. Presidit per la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, l’acte ha reconegut una trentena de persones que van haver d’exiliar-se durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. La creació d’aquesta delegació va ser suspesa cautelarment pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el novembre del 2019 arran d’un recurs presentat pel Ministeri d’Exteriors espanyol, però la Generalitat va aprovar un nou decret el gener del 2020 per a la seva obertura i dissabte finalment es va inaugurar.

Segons ha informat el Departament d’Acció Exterior en un comunicat, per a Alsina els homenatjats “representen la resistència i la dignitat d’una cultura i d’una llengua que no es rendeixen davant la prohibició i els obstacles”. Entre els assistents hi havia la neta del president Lluís Companys, Maria Lluïsa Gally Companys i Rosa Maria Duran, degana dels exiliats.

Publicitat

També hi ha participat el president de l’Orfeó Català de Mèxic, Rafael Vidal, i la directora de Relacions Internacionals de l’estat de la Ciutat de Mèxic, Diana Alarcón. De fet, l’acte s’ha fet a la seu de l’Orfeó Català de Mèxic, organització clau de l’exili català al país.

Segons els darrers estudis històrics, Mèxic va acollir gairebé 10.000 catalans i prop de 40.000 ciutadans espanyols entre 1939 i finals de la dècada posterior. “Sota el mandat del president Lázaro Cárdenas, Mèxic va rebre més refugiats catalans que tota la resta de països d’Amèrica junts”, ha destacat la consellera, que ha valorat la figura del mandatari mexicà, “que sempre va donar suport a la Segona República i no va reconèixer mai el règim de Franco“.

L’homenatge d’aquest dissabte ha volgut ser un reconeixement “als protagonistes d’aquesta odissea històrica, a l’exili republicà català”, ha dit Alsina, que ha traslladat el compromís del Govern a fer que “la seva memòria pervisqui i que el seu sacrifici sigui conegut i reconegut per les generacions futures”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut