Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

El Govern alerta que les conseqüències de la guerra a Ucraïna sobre l’economia catalana s’allargaran “anys”

|

- Publicitat -

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha advertit aquest dimarts que l’executiu català preveu que les conseqüències de la guerra a Ucraïna sobre l’economia catalana “se seguiran allargant els propers anys”. Per això, ha demanat als grups parlamentaris que se sumin a la seva petició al govern espanyol perquè augmenti el topall de dèficit de la Generalitat del 0,6% actual a l’1% i perquè aporti un fons específic “amb la màxima celeritat possible” per fer front als efectes del conflicte bèl·lic. “Està clar que la inflació d’enguany anirà a l’alça i s’hauran de prendre més mesures”, ha alertat.

La portaveu del Govern ha comparegut després de la reunió que han mantingut el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i les conselleres Tània Verge i Victòria Alsina amb representants dels grups parlamentaris. Hi eren convidats tots excepte Vox i hi han acudit els socialistes Salvador Illa i Alícia Romero; les republicanes Meritxell Serret i Alba Vergés; Albert Batet i Mònica Sales, de JxCat; Dolors Sabater i Eulàlia Reguant, per part de la CUP-NCG; David Cid i Joan Carles Gallego, d’En Comú Podem, i el portaveu de Cs, Nacho Martín Blanco. Cap representant del PPC hi ha anat per qüestions de salut.

Publicitat

Plaja ha fet una valoració “molt positiva” d’aquesta segona trobada –ja n’hi va haver una el 21 de març– i s’ha atrevit a qualificar-la d'”exemplar” per l’entesa entre els participants. “Davant de situacions excepcionals, el conjunt de la ciutadania espera que els seus representants polítics treballin plegats per donar la millor resposta possible”, ha assegurat. En aquest sentit, ha afirmat que la meitat de les iniciatives que els grups parlamentaris van fer arribar al Govern al març “ja s’estan aplicant” i que les que no estan en vigo “són competència de l’Estat o tenen un impacte econòmic inassumible”.

El contacte d’avui també ha servit per explicar a PSC-Units, ERC, JxCat, la CUP-NCG, comuns i Cs les mesures que el Consell Executiu ja va aprovar la setmana passada i per demanar-los que quan el decret arribi al Parlament es pugui aprovar “amb el màxim consens possible”, ha dit Plaja. El paquet de mesures inclou la congelació de l’impost sobre emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànic; un augment del 33% del gravamen sobre la producció, emmagatzematge i transformació d’energia elèctrica, i un tribut sobre les nuclears amb el qual es vol sufragar un fons destinat a accelerar la transició ecològica.

Plaja ha confirmat la voluntat de la Generalitat de seguir celebrant aquest tipus de reunions “en la mesura que serveixi per fixar consensos” tot i que ha reconegut que “no està previst que els propers dies ni la propera setmana n’hi hagi cap”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut