Dissabte, 8 d'octubre de 2022 - Edició 1534
La República

El Consell per la República promourà l’elaboració d’una “Constitució de la República Catalana” al Parlament

El Pla de Govern de la plataforma preveu “una xarxa pròpia de delegacions”, un instrument financer propi i un “Fons de la República”

Agències 12/12/2019
Pla general de la foto de familia a l'acte de presentació del Consell per la República a Brussel·les, amb el president Torra i l'expresident Puigdemont al centre. (horitzontal)

El Consell per la República promourà l’elaboració d’una “Constitució de la República Catalana” al Parlament. El Pla de Govern de la plataforma presidida per l’expresident Carles Puigdemont contempla impulsar la creació d’una carta magna per a Catalunya un cop el Fòrum Cívic i Social hagi presentat les seves conclusions al respecte. El CpR assegura que si al Parlament no hi ha “les condicions adequades per a un procés constituent” defensarà la “creació d’una Assemblea Constituent” per fer-ho. Entre les iniciatives exposades al pla destaca també la creació “d’una xarxa pròpia de delegacions”, un instrument financer per als membres del Consell i un “Fons de la República”.

“El Consell per la República és la primera pedra d’un nou estat independent d’Europa, que és Catalunya”, assegura el Pla de Govern publicat aquest dijous.

D’altra banda, el Consell per la República també pretén impulsar propostes legislatives” al Parlament que “anticipin” la legislació d’una “República Catalana”.

Acció internacional

El CpR defensa que una de les seves prioritats per avançar en l’objectiu d’assolir la independència de Catalunya serà l’acció exterior. Així, es planteja desplegar “una xarxa pròpia de delegacions exteriors” que “complementi” a les delegacions de la Generalitat per “articular relacions” estables amb institucions i societat civil. De moment, el CpR només ha obert una delegació a Perpinyà.

A més, crear un “consell assessor” dedicat a “la diplomàcia civil”.

Serveis financers

El CpR també estudiarà la creació d’un “instrument que proporcioni serveis financers” als ciutadans inscrits a la plataforma independentista i “d’un Fons de la República” que “doti d’estabilitat i robustesa financera les estratègies” per assolir la independència de Catalunya. L’entitat instal·lada a Bèlgica vol “aprofitar la seguretat jurídica” per quedar fora de la jurisdicció espanyola.

Identitat digital

La plataforma independentista crearà “un document digital” per als inscrits al Consell que establirà el seu “catàleg de drets”. Segons el Pla de Govern, aquest document es basarà en “la identitat digital sobirana”.