Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

El Congreso aprova una moció d’ERC per protegir les productores audiovisuals independents

|

- Publicitat -

El Congreso ha aprovat una moció presentada per ERC —transaccionada amb PSOE i Podemos— per revertir alguns dels canvis més polèmics d’última hora de la Llei Audiovisual i restringir finalment a la Llei del Cine la definició que la Llei Audiovisual feia de “productores independents”.

De fet, aquest punt va ser un dels més criticats, ja que sota l’etiqueta “productores independents” hi acabaven entrant grans grups audiovisuals. El text també inclou el compromís del PSOE de promoure polítiques per “afavorir la presència de llengües oficials reconegudes estatutàriament” al mercat audiovisual. El text s’ha aprovat per 199 vots a favor i 147 (PP i Vox) en contra.

Publicitat

ERC va presentar aquest dimarts una moció al Congreso que reclamava al govern espanyol que presenti en un termini de tres mesos un pla de suport a la producció audiovisual independent a l’Estat dissenyat conjuntament amb tots els sectors implicats, i també, que es facin modificacions legals perquè s’exclogui “autènticament” les grans cadenes televisives de la definició de productores independents. A més, el text reclama promoure les llengües cooficials perquè s’incorporin als catàlegs de producció de les grans plataformes d’streaming.

La negativa del PSOE

La Llei Audiovisual es va aprovar al juny d’aquest any gràcies a l’abstenció del PP. ERC hi va votar en contra malgrat el pacte assolit al desembre passat per donar suport als pressupostos generals de l’Estat. El ‘no’ dels republicans va arribar després que es PSOE es va negar a introduir una esmena al text —també defensada per Podemos— que exclogués les productores que treballen per les grans cadenes de la consideració de productores independents.

Et pot interessar  Puigdemont diu que les crítiques de Junqueras en campanya s'han de "relativitzar" i allarga la mà a ERC després del 12-M

Dimarts passat el diputat d’ERC Joan Margall va recordar que el sector audiovisual català té “múscul i projecció de futur” i està format majoritàriament per mitjanes i petites empreses i autònomes capaces de produir pel·lícules com ‘Pa Negre’ o ‘Alcarràs’. Per això, segons Margall, cal revertir els canvis que el PSOE va introduir a última hora i que són “nefastos per a la producció independent”. “Si considerem independent tothom, no ho és ningú” i per tant cal fer “els canvis necessaris perquè surtin més pel·lícules com Alcarràs”.

No manté el termini de tres mesos d’ERC

La moció –que s’ha votat aquest dijous- ha comptat amb el suport del Podemos i finalment del PSOE. Els socialistes van presentar una esmena transaccional –que és la que s’ha aprovat- que no manté el termini de tres mesos que constava al text d’ERC, però que apunta a la necessitat d'”avançar en el desenvolupament del pla de suport al sector audiovisual independent” de l’executiu espanyol i també —com demanava ERC— “fer modificacions legals” perquè la definició de producció audiovisual independent “es restringeixi autènticament als productors independents”. Aquesta modificació, segons el compromís del PSOE, es farà a través de la Llei del Cinema.

El PSOE també ha inclòs en el text la necessitat d’avançar en el desenvolupament de polítiques “per afavorir la presència de llengües oficials reconegudes estatutàriament”, i hi inclou també la necessitat que la Comissió Nacional dels Mercats faci un informe anual sobre la representació de les dones als programes i continguts audiovisuals.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut