Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

El CIS dóna la raó al Front Unitari: davallada de l’independentisme per separat el 10-N

ERC perd 3 diputats i JxCat 2, FR tornaria a quedar fora

Redacció
Redacció 26/09/2019
Pla mitjà del president del govern en funcions, Pedro Sánchez, i del president de Cs, Albert Rivera, encaixant les mans a l'inici de la reunió per parlar de la investidura, l'11 de juny de 2019 (horitzontal)

El Centro de Investigaciones Sociológicas (el CIS) ha publicat una projecció sobre què pot passar el 10-N i ha fet una projecció electoral en el seu últim baròmetre.

Les conclusions que es desprenen dels resultats és que el CIS dóna la raó al Front Unitari que un sector important de l’independentisme ha demanat per anar a bloquejar a Madrid. La Crida, Front Republicà, Primàries Catalunya i Acció per la República s’han mostrat partidaris d’una llista única independentista. Tot i això, ERC i PDeCat sembla que miren cap a una altra banda.

I és que segons el CIS, ERC perdria fins a 3 diputats, de 15 a 12 i JxCat en perdia 2 de 7 a 5. En percentatge de vots, a més, el PSOE estaria a punt de guanyar les eleccions a Catalunya: dóna a ERC un 19,3% dels vots, una dècima més que el PSOE, que obtindria el 19,2%. En Comú Podem se situaria en tercera posició amb el 13,7% i el seguiria JxCat, que es quedaria amb el 8,8%. A la part baixa, el CIS atorga un 4,8% a Cs i un 3,5% al PP. En últim lloc hi ha Vox, que obtindria només l’1,2% dels vots a Catalunya. Front Republicà no entraria.

Majoria absoluta PSOE + Cs

Malgrat que els votants socialistes cridaven a Pedro Sánchez la nit electoral “¡Con Rivera no!”, tot apunta que si en aquestes segones eleccions espanyoles el PSOE i Ciudadanos sumen majoria absoluta, el pacte estarà fet. Els 157 dels socialistes més el 41 dels de Alberto Carlos Rivera sumarien 198 escons, per sobre dels 176 de la majoria absoluta. L’Ibex-35 i els poders fàctics avalarien l’acord, els independentistes no tindran cap influència i l’ombra d’un nou 155 planaria sobre el Principat.