Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

EH Bildu i Carod-Rovira pressionen ERC per una llista única a les europees

Avui, Joan Tardà, descartava que Carles Puigdemont pogués ser número dos de Junqueras

|

- Publicitat -

Avui ERC ha marcat la seva posició sobre una llista única a les Europees a través del seu portaveu a Madrid, Joan Tarda. El republicà ha rebutjat l’oferiment de Carles Puigdemont d’anar de número dos d’Oriol Junqueras a una candidatura per les eleccions europees. En canvi, el diputat al Congrés ha confirmat que els republicans negocien una aliança amb EH Bildu i el Bloc Nacionalista Gallec.

Pressió des de l’entorn d’ERC

Publicitat

Ja fa uns dies que qui va dirigir Esquerra, Josep Lluís Carod-Rovira va expressar la voluntat que hi hagués una unitat d’acció i estratègica en el si de l’independentisme. Doncs ara, el tarragoní hi ha tornat amb un article al diari NacióDigital on demana una llista única a les europees: “ja fa setmanes vaig defensar una llista nacional unitària, amb el suport de tots els partits i entitats, convençut com estic que, en aquests moments, hem d’anar a Europa en la nostra condició de societat nacional diferenciada en el marc europeu i a fer-nos-hi visibles, havent guanyat aquí les eleccions. El president Puigdemont ha manifestat que estaria disposat a anar en una llista nacional encapçalada pel vicepresident Junqueras, ja que el partit d’aquest és qui guanyà les darreres eleccions europees al Principat. Si, a aquests dos noms, n’hi afegim un tercer com ara Anna Gabriel o Mireia Boya, seguits d’una pluralitat de rostres compromesos amb la causa de la llibertat nacional, de totes les ideologies democràtiques, no tinc cap dubte que aquesta llista s’alçaria amb una victòria inqüestionable, que no seria un triomf de sigles, sinó de país. I em demano: amb quins arguments reals, d’interès nacional, podria algú rebutjar una llista així?”

Et pot interessar  UGT demana "superar" el debat de l'amnistia i insta Junts a posicionar-se sobre la reducció de la jornada laboral

Pressió des d’EH Bildu

El líder de l’esquerra abertzale, Arnaldo Otegi, demanava al seu bloc personal una llista única de totes les forces independentistes de l’Estat espanyol per a combatre el model d’Estat i amb un programa de mínims basat en el dret a decidir per absorbir el màxim de suports possibles.

Doncs avui, el diputat d’EH Bildu, Iker Casanova, en una entrevista a la ràdio pública basca ha assegurat que “la realitat catalana i basca estan en moments diferents, però compartim la idea que està en joc el model d’estat”. Sobre les possibles llistes unitàries ha explicat que “alguna cosa hi haurà finalment” i que “EH Bildu entén que s’ha de buscar una sincronització d’acció política i actuar de manera coordinada i estem treballant en aquesta direcció, però encara és d’hora”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut