Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

[Efemèride] 1948: Neix Pau Riba tal dia com avui a Palma

El seu disc 'Dioptria' (1971) és considerat la primera referència del rock en català i el millor àlbum del segle XX en aquesta llengua

|

- Publicitat -

Pau Riba i Romeva (Palma, 7 d’agost de 1948 – Tiana, 6 de març de 2022) fou un artista iconoclasta i escriptor polifacètic en català, reconegut principalment per la seva carrera musical com a cantautor i autor d’una vintena de discos.

Riba va deixar un llegat marcat per una extensa carrera com a músic i amb incursions en el món literari, sempre com un vers lliure dins de l’escena cultural. Hippy confés, Riba va viure uns anys a Formentera abans d’instal·lar-se a Barcelona i fundar, a finals dels anys 60, el Grup de Folk. Poc abans, els Setze Jutges -d’Espinàs, Serrat o Maria del Mar Bonet- no l’havien acceptat com a part del ‘grup’ en considerar que no hi havia prou coincidència estilística.

Publicitat

Aleshores, ja havia editat una sèrie d’EP, entre els quals el seu debut ‘Taxista’ (1967) i ‘Noia de porcellana’ (1968), aquesta segona una de les cançons més recordades del músic i que va ser inclosa al seu disc més destacat, ‘Dioptria’, publicat entre el 1970 i el 1971 amb el grup Om, amb Toti Soler, Romà Escalas i Jordi Sabatés. De fet, ‘Dioptria’ és considerat la primera referència del rock en català i el millor àlbum del segle XX en aquesta llengua.

Va participar en totes les edicions del Festival Canet Rock (històric) i es va consolidar com un referent de l’escena alternativa en català. El mallorquí va crear una vintena de discos on sempre destacava el seu esperit contracultural i combatiu dels primers anys. Un exemple és ‘Jisàs de Netzerit’, un concert de Nadal amb un relat alternatiu i laic de la tradició que va estrenar al tombant de segle i que va esdevenir una cita obligada pel cantant (amb De Mortimers) per festes des de fa vint anys. L’espectacle es va convertir també en un llibre-disc.

Tot i aquest perfil alternatiu, Pau Riba ha estat un nom propi en l’ecosistema cultural català, amb reconeixement popular i presència sovintejada –i col·laboracions- als mitjans de comunicació. Va fer alguna incursió en el món de la interpretació principalment als anys 80 i 90, i va dirigir dos espais culturals a TV3 i el Canal 33.

L’artista va tenir bona afinitat amb artistes de la seva generació i posteriors com Pascal Comelade i Albert Pla, amb els quals va col·laborar en diverses ocasions. També va col·laborar en els inicis del grup de dos dels seus cinc fills, Pauet i Caïm (Pastora). L’aliança amb els gironins Orquesra Fireluche –un conjunt instrumental amb instruments de joguina- ha estat clau en els últims anys de la seva vida, tal com havia explicat ell més d’una vegada. Amb ells va publicar dos àlbums, el darrer dels quals aquest mateix 2022, i seguia actuant-hi fins fa pocs dies.

Mort

Pau Riba va morir el 6 de març de l’any passat als 73 anys víctima dun càncer de pàncrees que li va ser diagnosticat pocs mesos abans i que ell mateix va fer públic. Anteriorment, havia superat un càncer de còlon.

A títol pòstum, va rebre la Medalla d’Honor del Parlament de Catalunya “per l’exploració de l’expressió artística a través de diversos llenguatges i per l’obertura d’espais contraculturals entroncats amb la tradició pròpia, amb una indiscutible capacitat de mestratge”.

Font: ACN i Viquipèdia

Publicitat

Opinió

Minut a Minut