Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Díaz Ayuso es “llueix” amb la construcció d’un hospital de 170,5 milions d’euros adjudicats “a dit” a set constructores

|

- Publicitat -

Isabel Díaz Ayuzo, presidenta de la Comunitat de Madrid, no ha pogut escapar-se de la polèmica per la seva “obra mestra”. La presidenta ha demostrat el conegut l’estil de la formació blava amb el projecte Hospital Zendal, que tristament recorda a altres episodis foscos del Partido Popular.

En detall, es va construir l’Hospital Infermera Isabel Zendal per fer front a la pandèmia i, de passada, assegurar-se les eleccions del 4 de maig justament mentre es cuinava una moció de censura a la seva contra. Ayuso, veient que Ciudadanos havia trencat el pacte amb el PP a Múrcia i que el PSOE li anava al darrere, va convocar eleccions anticipades.

Publicitat

Les promeses electorals clarament populistes de la dirigent del PP, entre les quals va haver la baixada d’impostos, el xec nadó i la inversió en sanitat van reafirmar-la com a presidenta de la Comunitat de Madrid, amb un alt cost a pagar. Ayuso va construir l’hospital d’emergències Isabel Zendal amb un cost de 170,5 milions d’euros. És a dir, una despesa que triplicava l’anunciada inicialment.

La major part de les despeses, com apunta el Diario.es, han anat destinades a la partida de construcció del centre sanitari, concretament un 82%. Aquest fet que va causar especial polèmica, per la falta de personal sanitari per gestionar-lo i sobretot pel sobrecost del 149%.

Ayuso, malgrat fer una ferma crítica a Pedro Sánchez per la declaració de l’estat d’alarma, ha aprofitat les condicions excepcionals d’aquesta situació per contractar sense fer publicitat ni concurs públic diverses constructores que s’han endut la picossada de 140 milions d’euros.

Constructora San José, Ferrovial Servicios, Dragados, Joca-Urvios, Sacyr Infraestructuras, Viales y Obras Pública i Fatecsa Obras han estat les principals beneficiàries.

Després que es finalitzessin les obres fetes a contrarellotge el desembre del 2020 va entrar en marxa l’hospital, que cada vegada ha disminuït la seva activitat amb la reducció de la transmissió de la COVID-19. Aquest edifici, que suposa una important despesa per l’autonomia de Madrid ha generat una gran incertesa i Ayuso li ha ofert a Sánchez en la reunió bilateral de juliol.

Aquesta mala gestió, acompanyada del fet que Ayuso no va contractar a més sanitaris per fer funcionar l’hospital ha resultat en un absolut desastre que indubtablement marcarà el futur de la presidenta de la Comunitat de Madrid. Ayuso buscava fer història i, certament, ho ha aconseguit.

Les seves decisions polítiques recorden molt a les de l’expresidenta de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre, qui ha estat imputada per idear un pla per desviar diners públics a les arques del PP. Segur que tots els madrilenys, la recordaran amb afecte. Aquest hospital pocs mesos abans de complir un any de la seva construcció és més una despesa que una inversió. Qui en pagarà els costos? Qui serà el beneficiat de l’hospital? Només el temps ho dirà.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut