Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Demanen 6 anys de presó a 3 joves per tinença d’explosius durant la manifestació contra el Consell de Ministres

|

- Publicitat -

Tres joves han estat jutjats aquest dilluns a l’Audiència de Barcelona per tinença d’explosius i conspiració per atemptar contra la policia. S’enfronten a sis anys de presó, i un d’ells a gairebé onze per resistència a l’autoritat. Al principal acusat li van trobar productes per fer explosius durant la manifestació del 21 de desembre del 2018 contra la reunió del Consell de Ministres a la capital catalana. En concret, portava una ampolla de plàstic amb salfumant embalada amb una cinta on hi posava ‘Puta Espanya’, i una caixa metàl·lica amb 16 boles de paper d’alumini i 20 claus i xinxetes. El noi ha assegurat que no anava a la manifestació, però no ha donat explicacions sobre el material que portava.

Les defenses dels acusats, per la seva banda, al·leguen que es va trencar la cadena de custòdia policial del líquid explosiu, perquè es va traspassar de l’ampolla de plàstic a un recipient de vidre sense motiu aparent; a més, els mossos de la policia científica que van analitzar el producte no van fer constar ni la quantitat ni la concentració. La defensa del principal acusat ha protestat pel fet que se l’hagi acusat de conspiració, delicte del que inicialment no estava acusat ni se’l va informar.

Publicitat

Per altra banda, la fiscalia ha presentat la e¡va acusació, segons la qual un dels acusats va crear un xat amb amics menys de dues setmanes abans de la manifestació que es dia ‘Escamot’. Van parlar de diverses coses, entre les quals com fer un artefacte químic i alguna acció durant les protestes contra el Consell de Ministres. Segons els missatges interceptats per la policia, van acordar que dos d’ells farien l’atac i dos més vigilarien. El dia de les mobilitzacions, el principal acusat va ser vist per uns antiavalots. Quan ell els va veure, va fer mitja volta i es va dirigir caminant ràpid cap a la plaça Urquinaona. No obstant això, dos agents el van atrapar i el van immobilitzar amb algunes dificultats, han explicat. Segons la fiscalia, el noi va donar cops als agents amb els braços, però els mossos han dit que només va moure els braços per intentar escapar, sense donar-los cap cop.

Et pot interessar  #EspanyaIrreformable L'Audiència Nacional cita les defenses de l’operació Judes' per Dilluns de Pasqua: "És una jugadeta més"

Quan van escorcollar la seva motxilla, hi van trobar l’anomenat ‘còctel McGiver’, que pot provocar una petita deflagració però que pot causar cremades a la pell o lesions per l’impacte de xinxetes i claus. També li van trobar ulleres industrials de protecció i guants, així com plànols de la zona impresos en color i amb diferents itineraris marcats. La troballa va fer que s’activessin els especialistes Tedax de la policia catalana i el noi va ser detingut.

Gairebé dos anys després, el 2020, es va poder entrar al xat de Telegram dels amics i identificar dos dels seus membres. Per tot això, s’acusa al principal acusat de tinença de substàncies explosives, conspiració per atemptar contra agents de l’autoritat i resistència a l’autoritat. Als altres dos només se’ls acusa dels dos primers delictes.

Tot i un intent d’arribar a un acord, finalment no s’ha produït.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut