Dissabte, 8 d'octubre de 2022 - Edició 1534
La República

Debat Constituent presenta 80 preguntes per vertebrar una Constitució catalana

Unes 200 persones participen en la primera sessió a Tortosa

Agències 14/09/2019
Trobada Debat Constituent a Tortosa

La plataforma independentista Debat Constituent ha presentat un qüestionari de 80 preguntes per “elaborar i sistematitzar, a partir de la participació ciutadana, unes bases constitucionals per al futur polític de Catalunya” en el marc de la seva primera jornada a Tortosa (Tarragona), ha informat l’entitat en un comunicat.

A l’acte han assistit unes 200 persones i és el primer d’un cicle de set jornades que se celebraran entre setembre i octubre, i que culminaran amb un formulari de preguntes definitiu en el qual es recolliran les aportacions dels participants.

Les 80 preguntes es divideixen en set apartats: elements constitutius (sobre el model d’Estat, llengua i nacionalitat, entre d’altres); drets civils, polítics, culturals i socials; participació política i organització dels tres poders de l’Estat; organització territorial; règim econòmic; territori i recursos naturals i seguretat, i relacions internacionals.

Només s’han sotmès a debat aquelles qüestions sobre les quals no hi ha consensos generals: “Seria absurd preguntar si cal reconèixer la llibertat d’expressió o si cal que hi hagi un Govern”, ha afirmat Debat Constituent.

Tampoc s’interroga als participants sobre “aquelles institucions i drets democràtics aconseguits fruit d’anys de lluita social”, ja que l’entitat considera que aquests drets no poden ser reversibles.

La majoria de les preguntes tenen un format test, que permet triar entre tres opcions diferents, encara que en algunes es permet introduir respostes alternatives en un espai en blanc.

Eventualment, Debat Constituent posarà els resultats del qüestionari a disposició dels “representants polítics, sol·licitant-los que convoquin una assemblea o un parlament constituent”.