Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

Dades que desmunten mites: El 95,9% de la població de Catalunya entén el català

L'assoliment més ampli de les diferents competències en català es dona a la demarcació de Lleida

|

- Publicitat -

No hi ha excuses per no iniciar les converses en català i mantenir-lo amb tothom. Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), el 95,9% de la població de Catalunya de 2 anys o més entén el català. Més concretament el 86,8% de la població l’entén bé i el 9,2% amb dificultat. Les dades de l’Idescat prenen de base l’any 2021.

Pel que fa a la resta de competències, el 89,6% el sap parlar (el 75% el sap parlar bé i el 14,5% amb dificultat); el 90,6% el sap llegir (el 78,4% bé i amb dificultat el 12,2%), i el 82,2% el sap escriure (64,5% el sap escriure bé i un 17,7% amb dificultat). Així mateix, el 29,2% de la població té el català com a llengua inicial i l’11,8% compartida amb el castellà.

Publicitat

Lleida, al capdavant

L’assoliment més ampli de les diferents competències en català es dona a la demarcació de Lleida, on el 97,2% de la població l’entén, el 93% el sap parlar, el 92,2% el sap llegir i el 86,3% el sap escriure. D’altra banda, entre els 23 municipis més grans de 50.000 habitants, els que registren valors més alts en totes les competències són Vilanova i la Geltrú, Girona, Manresa i Sant Cugat del Vallès.

L’Estadística de característiques essencials de la població i els habitatges (CEPH) s’elabora a partir de l’enquesta per mostreig que porta a terme l’Institut Nacional d’Estadística (INE), amb l’objectiu de complementar els resultats del Cens de població i habitatges 2021.

Distinció pel grau de coneixement 

Els resultats del 2021 permeten distingir entre el grau de coneixement (bé o amb dificultat), que és una informació que no es recollia en els censos anteriors. Si es considera el percentatge de població l’any 2021 que, bé o amb dificultat, entén, sap parlar, llegir i escriure el català, totes les competències han augmentat la darrera dècada. Tanmateix, si només es té en compte la població que assoleix “bé” les competències en català, augmenta la població que el sap parlar bé i escriure bé (1,8 punts i 8,8 punts, respectivament), la que sap llegir-lo bé es manté en valors molt semblants al 2011, mentre que la que l’entén bé ha disminuït 8,3 punts.

Hi ha diferències en el coneixement del català de la població segons l’edat, de les quals les menys significatives corresponen a la categoria d’entendre el català, que assoleix més del 90% de la població en tots els grups d’edat. Per a la resta de competències, el màxim nivell de coneixement correspon als infants i joves de 10 a 19 anys, amb el 99% que saben parlar, llegir i escriure en català. A l’altre extrem, el grup que té els nivells més baixos de competència en català és el de majors de 70 anys, amb menys del 90% de persones que el saben parlar i llegir i menys del 70% de persones que el saben escriure. També presenten menors percentatges de coneixement de català el grup de població de 35 a 39 anys, amb una forta proporció de població estrangera.

Els percentatges de població estrangera amb competències en llengua catalana són més baixos que els de la població amb nacionalitat espanyola. Entén el català el 98,3% de la població amb nacionalitat espanyola i el 82,3% de la població estrangera. El sap parlar el 93,3% de la població amb nacionalitat espanyola i el 67,5% de la població estrangera. El sap llegir el 93,6% de la població amb nacionalitat espanyola i el 72,9% de la població estrangera. Finalment, la diferència principal és en la competència de saber escriure, amb el 86,5% de la població amb nacionalitat espanyola i el 57,0% de la població estrangera.

Aquestes diferències són més pronunciades si es considera el grau de competència i es té en compte només els que assoleixen “bé” les habilitats lingüístiques. Entre la població estrangera, entén bé el català el 51,4%, el sap parlar bé el 31,5%, el sap llegir bé el 42,1% i el sap escriure bé el 27,6%. Els percentatges corresponents a la població amb nacionalitat espanyola són: el 92,8% entén bé el català, el 82,4% el sap parlar bé, el 84,6% el sap llegir bé i el 70,8% el sap escriure bé.

S’observen percentatges més baixos de competències en català dels residents nascuts a la resta d’Espanya, que majoritàriament es correspon a una població major de 60 anys. Les diferències es troben principalment en saber parlar (74,0%), que és 15,6 punts percentuals més baix que el del conjunt de la població, i en saber escriure, que és d’un 57,3%, cosa que representa 24,9 punts menys que la mitjana.

La llengua inicial de la població, és a dir, la primera que van aprendre a parlar les persones a casa seva, té una forta correlació amb la competència de saber parlar bé el català. Els percentatges més elevats en aquesta competència corresponen a les persones que tenen com a llengua inicial el català (98,7%), o el català i el castellà (95,7%). A més distància, saben parlar bé el català el 65,2% de les persones que tenen el castellà com a llengua inicial i el 34,8% de les que tenen llengües inicials diferents del català o del castellà.

Resultats territorials

Els resultats territorials mostren els contrastos en el coneixement del català de la població resident a municipis més grans de 50.000 habitants, especialment en la competència d’escriure, on hi ha el rang de variació més ampli, de 18,8 punts percentuals. Els valors més baixos es registren a Santa Coloma de Gramenet en totes les competències lingüístiques (el 91,3% l’entén, el 79,3% el sap parlar, el 81,5% el sap llegir i el 69,2% el sap escriure). D’altra banda, els valors més elevats són a Sant Cugat del Vallès, que és el municipi amb major proporció de població que entén el català i que el sap llegir (98,3% i 93,5%, respectivament), Vilanova i la Geltrú, que és on hi ha més població que el sap parlar (92,7%), i Girona, amb el percentatge més elevat dels que saben escriure en català (88,0%).

El coneixement del castellà de la població resident assoleix el 99% en 2 de les 4 competències (entendre i saber parlar), mentre que el 96% de la població el sap llegir i escriure, considerant els nivells “bé” o “amb dificultat”.

Pel que fa a les llengües estrangeres, destaca, en primer lloc, l’anglès, que el sap parlar (amb dificultat o bé) una mica més de la quarta part de la població resident (25,3%), seguit del francès (8,9%), l’àrab (2,3%), l’italià (2%) i l’alemany (1,8%).

Publicitat

Opinió

Minut a Minut