Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Cuixart pressiona: sol·licita la seva posada en llibertat com demana el grup de treball de l’ONU

|

- Publicitat -

La defensa del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha sol·licitat la posada en llibertat provisional del seu client en virtut de l’informe que ha emès el grup de treball de l’ONU sobre detenció arbitrària, que considera que la presó preventiva en què es troba el líder independentista des del 16 d’octubre del 2017 és contrària als principis de la Declaració Universal de Drets Humans.

Concretament, el grup de treball ha dictaminat que la privació de llibertat de Cuixart, a més de la de l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez i l’exvicepresident català Oriol Junqueras és “arbitrària” i demana al Govern que els posi “immediatament en llibertat” i els concedeixi “el dret efectiu a obtenir una indemnització i altres tipus de reparació”. No obstant això, la decisió del grup de treball de l’ONU no és vinculant.

Publicitat

El citat grup reclama, també, una “investigació exhaustiva” i remitent el cas als relators especials de l’ONU sobre dret a la llibertat de reunió i sobre dret a la llibertat d’opinió i expressió. A més, dona un termini de sis mesos perquè tant el Govern espanyol com els denunciants informin de si s’han pres aquestes mesures: llibertat, indemnització, investigació de la “violació dels seus drets” i aprovació de lleis perquè Espanya s’ajusti al que diu el grup de treball.

L’informe assumeix la totalitat de les denúncies de Junqueras, Cuixart i Sànchez –acusats tots tres de rebel·lió i per a qui la Fiscalia sol·licita penes de 25 anys per al primer i 17 anys per al segon i el tercer– i considera que no van exercir violència ni van incitar-la, sinó que van exercir la seva llibertat d’expressió.

En absència de violència, continua, el grup de treball està convençut que “les acusacions penals en contra seva tenen per objecte coaccionar-los per les seves opinions polítiques”, “inhibir-los de continuar amb aquesta pretensió” i “justificar” una detenció que, al seu parer, es deu només a l'”exercici de drets a la llibertat d’opinió, expressió, associació, reunió i participació política”.

Amb aquestes conclusions, l’advocat Benet Salellas ha pres la paraula després de la represa de la sessió del judici després del descans per menjar i ha informat al tribunal que presideix Manuel Marchena de la publicació aquest informe del grup de treball de l’ONU.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut