Dissabte, 10 de desembre de 2022 - Edició 1597
La República

Cs veu frustrat el seu lamentable intent d’establir una educació trilingüe a Catalunya

El grup taronja intenta recuperar l’aposta trilingüe de Bauzà, però només li dona suport PPC i Vox

Carme Garau 23/11/2022
El portaveu parlamentari de Cs, Nacho Martín Blanco, en una roda de premsa al faristol del Parlament Data de publicació: dimarts 24 de maig del 2022, 12:41 Localització: Barcelona Autor: Sara Escalera

Cs torna a fer el ridícul amb una proposició de llei per establir un sistema d’ensenyament trilingüe en català, castellà i anglès amb totes tres llengües com a vehiculars, seguint el perillós camí que va obrir José Ramón Bauzá a les Balears.

El Parlament ha tombat la proposta amb les quatre esmenes a la totalitat del PSC, la CUP, els comuns i la conjunta d’ERC i Junts. L’espanyolisme —Cs, PPC i la majoria de diputats de Vox— li ha donat suport.

El supremacisme del castellà com a argument

El portaveu del grup parlamentari de Cs, Nacho Martín Blanco, ha defensat que es tracta d’una proposició “de sentit comú” i ha criticat que l’independentisme consideri “una societat bilingüe menys cohesionada”. També ha assenyalat que els espanyols residents a Catalunya “tenen dret a educar-se en la seva llengua materna”. “El castellà és la llengua majoritària, assumeixin-ho”, ha insistit.

Des de Junts, Judith Toronjo ha denunciat els “discursos d’odi contra el català” al ple i ha remarcat que “protegint una llengua no se n’amenaça cap altra”. També ha criticat que Cs digui a la proposició que els menors de 35 anys s’han vist privats de l’ensenyament de castellà i ho ha desmentit.

Per la seva banda la diputada d’ERC Mònica Palacín ha acusat el grup taronja de voler “traslladar als carrers un conflicte lingüístic inexistent”. “Vostès no han trobat mai el consens ni aquí, ni fora, ni als carrers, ni a l’escola”, els ha dit.

La diputada de la CUP Nogay Ndiaye també ha afegit que es tracta d’una proposició “plena d’incongruències, falsedats i exemples de desconeixement” del sistema educatiu.

Igualment, la diputada del PSC Esther Niubó ha alertat que reduir la presència de català a l’escola seria “un retrocés enorme en el camí de la normalització del català”. També ha instat el Govern a incentivar l’ús social del català i els ha retret que fins ara no ho hagin fet.