Dissabte, 4 de juliol de 2020 - Edició 709
La República

Cs té por a desaparèixer de Catalunya i flirteja el PSC per presentar-se junts a unes catalanes

Roldán proposa una entesa amb socialistes i populars que vagi “més enllà” d’una candidatura

Redacció
Redacció 14/11/2019
La portaveu de Cs al Parlament, Lorena Roldán, als faristols a la cambra en roda de premsa el 14 de novembre de 2019 (Horitzontal)

La portaveu de Cs, Lorena Roldán, no descarta ara que la seva formació i el PPC puguin presentar-se conjuntament a les properes eleccions al Parlament sota un paraigua similar a Navarra Suma. Es tracta d’una iniciativa que els populars han reclamat insistentment a Cs però que el partit taronja ha rebutjat reiteradament en entendre que ells són “el referent del constitucionalisme a Catalunya. En una roda de premsa aquest dijous, però, Roldán s’ha limitat a dir que “això és avançar massa pantalles” perquè “ara mateix no hi ha convocatòria d’eleccions”.

La dirigent de Cs ha fet saber aquest mateix dijous a Twitter que ha proposat al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i al president del PPC, Alejandro Fernández, una reunió per abordar la situació política catalana i impulsar un “pacte per Catalunya” que doni resposta al “desafiament independentista i als grans reptes socials”. La seva intenció, segons ha detallat a la roda de premsa, és anar “més enllà” d’una hipotètica candidatura electoral i passa per “anar de la mà” per plantar cara a l’independentisme.

Fernández ja accedit a la trobada, en què espera tornar a plantejar el projecte de Catalunya Suma a Cs. Iceta, en canvi, ha respost a Roldán que “la precipitació i la immediatesa no ajuden” perquè la iniciativa del “pacte per Catalunya” que proposa el partit taronja tiri endavant. Segons Roldán, però, Iceta ha esgrimit “una qüestió d’agenda” i no una crítica a la iniciativa, i s’ha obert a buscar una data que vagi bé a les tres formacions. “Hi ha una mica de problema amb les agendes i el que farem és buscar una data que a tots tres ens vagi bé”, ha afegit.

“És l’hora de seure, de fer una reunió per posar en comú allò que ens uneix”, ha insistit Roldán, que ha justificat la mesura per la “greu situació que viu Catalunya”. Aquesta trobada, que podria ser més d’una, ha de servir per “posar fre al desafiament del separatisme” i reactivar “les qüestions socials que fa massa temps que estan aturades per culpa del procés”, ha explicat.

AMPLIACIÓ.- Iceta rebutja unir-se “d’avui a demà” a la proposta de Cs

El president del PSC-Units al Parlament, Miquel Iceta, ha rebutjat aquest dijous unir-se “d’avui a demà” a la proposta de la líder de Cs a Catalunya, Lorena Roldán, de conformar una reunió per impulsar un pacte per a Catalunya que combati l’independentisme.

En un comunicat, ha explicat que ha rebut la proposta de Cs per correu electrònic a les 11:34 hores, i que li ha sorprès que només deu minuts després Roldán hagi publicitat en un tuit: “Algú pot pensar que només s’està buscant un efecte mediàtic”.

En un correu electrònic, Iceta ha contestat a Roldán que una iniciativa com aquesta “no pot ser plantejada d’avui a demà sense una tasca prèvia basada a compartir anàlisi i continguts de manera operativa i discreta”. “La precipitació i la immediatesa no propicien que una iniciativa com aquesta arribi a bon port”, ha avisat el dirigent socialista.

Malgrat estar disposat a continuar amb atenció les propostes que formuli Cs, els ha avisat que si pretenen millorar la col·laboració entre les forces polítiques “cal procedir d’una altra manera”.

Relacionats