Dilluns, 24 de Febrer de 2020 - Edició 578
La República

Crònica Global, condemnada a rectificar una notícia falsa

La jutge ordena al diari de la caverna publicar un nou article retractant-se i no accepta el tripijoc del digital on pretenia girar la notícia

Redacció
Redacció 14/11/2019
Redacció del Crónica Global

La sucursal de El Español a Catalunya, el diari ultranacionalista Crónica Global, ha estat condemnat a rectificar una notícia falsa.

Una jutge de Barcelona ha donat la raó a l’Ajuntament de la capital catalana i ha obligat al mitjà de comunicació radical nacionalista espanyol a rectificar la notícia sobre empreses de paqueteria que havien deixat de repartir per la crisi de seguretat. Segons narra elDiario.es, el jutjat de primera instància 49 de Barcelona ordena ‘Crònica Global’ a publicar, amb la mateixa secció i rellevància que va donar a la notícia falsa, una rectificació.

Afirmacions falses des de la caverna

La magistrada ordena incloure en el text de rectificació que l’Ajuntament de Barcelona considera que la publicació original “conté afirmacions falses perquè no han estat degudament contrastats els presumptes fets als quals s’al·ludia”.

La falsa notícia sorgeix quan, el passat mes d’agost diferents mitjans van publicar que empreses de missatgeria havien deixat de repartir a Barcelona per la inseguretat. Un fet desmentit per l’Ajuntament, que va enviar una carta a diversos mitjans de comunicació en què reclamava que rectifiquessin. També les mateixes empreses, com MRW, Seur o Amazon desmentien les informacions.

Dirigents del PP com Cayetana Álvarez de Toledo es van fer ressò de la notícia falsa i van haver de rectificar posteriorment.

La justícia no s’empassa el tripijoc d’una primera rectificació

Segons explica elDiario.es, l’Ajuntament va donar als mitjans un termini de tres dies per corregir les seves informacions. La sentència judicial constata que ‘Crònica Global’ va publicar el burofax que li va enviar l’Ajuntament sota el titular “Així tracta de tapar l’alcaldessa de BCN la crisi de seguretat …. i així contesta Crònica Global”, però la magistrada recorda que aquesta publicació “no s’ajusta” a la llei, ja que “la rectificació està totalment comentada per la notícia en la qual s’insereix”. “No es pot considerar que la rectificació s’efectués en forma legal”, conclou la jutge.

La sentència no és ferma i pot ser recorreguda.

Relacionats