Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

Crítiques de Mossos Guilleries a Trapero: “La seva opinió personal és totalment irrellevant a efectes jurídics i molesta”

A Pere Soler li retreuen que afirmés que “no va anar a votar l’1-O perquè entenia que no li pertocava atenent a la responsabilitat que exercia” sense “envermellir de vergonya”

Redacció 25/01/2020
El major Josep Lluís Trapero durant l'inici del judici a l'Audiència Nacional el 20 de gener del 2020 (vertical)

El col·lectiu independentista dels Mossos d’Esquadra, ‘Mossos Guilleries’ ha emès avui un comunicat molt clarivident sobre què pensa una gran part del cos de policia català veient les declaracions dels seus excaps a l’Audiència Nacional.

Al text critiquen amb encert l’estratègia que ha dut a terme el Major Josep lluís Trapero: “la seva opinió personal és totalment irrellevant a efectes jurídics, molesta a molts Mossos i conciutadans i es pot interpretar com un alineament amb les tesis d’un Estat autoritari”.

També asseguren que no comparteixen les declaracions del major Trapero titllant de “barbaritat” l’actuació del Govern i recorden que tenia dependència orgànica de qui ara pretén “desmarcar-se públicament”.

Fins i tot es pregunten “per què necessitaven un ‘Pla’ per detenir tots els membres del Govern i per què es van posar a disposició del TSJC i Fiscalia per si ordenaven la seva detenció?” si haurien de saber que “convocar i organitzar un referèndum estava despenalitzat des del 2005 i que una possible desobediència no implica pena de presó”.

En aquest sentit, no veuen gens bé l’estratègia de defensa dels acusats: “Potser creu l’excupula d’Interior que el tribunal tindrà clemència en desmarcar-se del procés?”.

No s’escapa, tampoc, l’exdirector general dels Mossos d’Esquadra, senyor Pere Soler, i li retreuen que afirmés que “no va anar a votar l’1-O perquè entenia que no li pertocava atenent a la responsabilitat que exercia”. No entenen que un alt càrrec, nomenat per lliure designació per part d’un Govern que propugnava exercir el dret d’autodeterminació de la nació catalana “ofereixi aquesta resposta sense envermellir de vergonya”. Consideren que davant d’aquesta pregunta “com a mínim, s’hagués hagut de negar a declarar”.