Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024

Crítiques a la Generalitat per intentar desvincular la casa Vallmanya de la figura del president Macià

Historiadors i la iniciativa Salvem Cal Macià-Casa Vallmanya carreguen contra el Govern per "vendre fum" mentre l'immoble continua esfondrant-se

|

- Publicitat -

Polèmica per una nota de premsa de la Generalitat en què desvincula la Casa Vallmanya de la figura del president Macià. En el text, que explica els avenços en les converses amb l’Ajuntament d’Alcarràs, es refereix a la casa com la “Residència familiar d’Eugènia Lamarca, dona del president Macià, i residència ocasional de la mateixa família Macià-Lamarca”.

Això només és la punta de l’iceberg, ja que fa anys que la iniciativa popular Salvem Cal Macià-Casa Vallmanya critica la deixadesa de les institucions davant una casa històrica que s’està esfondrant. De fet, a principis d’agost, el Departament de Cultura va tancar la porta a catalogar-la com a Bé Cultural d’Interès Nacional.

Publicitat

Precisament, avui s’ha presentat ‘Vallmanya, el paradís perdut de Francesc Macià’ (Pagès Editors), un llibre que repassa els “principals esdeveniments històrics travessats per la casa i la finca d’ençà del segle XIX i fins a l’actualitat”, així com “el profund vincle emocional que les unia amb Francesc Macià”. El llibre ha estat possible gràcies a la tasca del periodista i escriptor Francesc Canosa, l’arqueòleg Joan-Ramon González, els historiadors Marc Macià i David Sancho, l’escriptor i docent Ferran Dalmau, l’historiador de l’art Alberto Velasco i el 131è president de la Generalitat Quim Torra.

Historiadors carreguen contra la Generalitat

La nota de premsa, coincidint amb la presentació del llibre, ha despertat nombroses crítiques a la xarxa. “És oportunista i, fins i tot, lleig”, ha comentat Velasco, un dels autors, en una piulada a X (Twitter). L’advocat i historiador Josep Cruanyes ha considerat que “més que lleig és inacceptable” i ha demanat que “es llegeixin el llibre i que facin immediatament obres de conservació”.

Igualment, des de la plataforma Salvem Cal Macià-Casa Vallmanya han reaccionat a l’escrit institucional recriminant que no suposa “cap novetat”, ja que les converses entre les diferents administracions es remunten al 2017. “El que seria novetat seria que concretessin alguna cosa o que deixessin d’insistir a desvincular Francesc Macià de Vallmanya. Això d’avui és fum!”, han reblat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut