Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Cortina de fum per esquivar el ‘Catalangate’: El Gobierno destitueix Paz Esteban com a cap del CNI

|

- Publicitat -

El Gobierno ha destituït la directora del CNI, Paz Esteban, per l’escàndol de l’espionatge, segons ha avançat El País. La decisió s’ha pres al Consell de Ministres el mateix dia en què es fan públics els resultats de les anàlisis als mòbils dels ministres de l’executiu espanyol. Fins ara ha transcendit la intervenció de comunicacions del president, Pedro Sánchez, i dels ministres de Defensa i Interior, Margarita Robles i Fernando Grande-Marlaska.

Amb això, cau una de les primeres persones assenyalades per l’independentisme, que exigeix depurar responsabilitats. Tanmateix, una única destitució no és suficient i sembla més aviat una cortina de fum per fer veure que l’escàndol ja s’ha enterrat.

Publicitat

La directora del CNI va comparèixer dijous de la setmana passada a la recentment constituïda comissió de secrets oficials del Congreso i va admetre que els serveis d’intel·ligència espanyols han espiat amb aval judicial al president del Govern, Pere Aragonès, i a 17 independentistes més.

Pel que fa a la resta de noms que han transcendit com a espiats amb el programari Pegasus, l’executiu espanyol va apuntar que s’hauria tractat d’un atac “extern” i “il·lícit”.

Primera destitució del cas Pegasus

Esteban (Madrid, 1958) és la primera destituïda pel cas Pegasus. Va ascendir a la direcció del CNI el febrer de 2020, però ja era directora interina des del juliol de 2019 en substitució del general Félix Sanz Roldán. Esteban té una llarga trajectòria en els serveis d’intel·ligència espanyols. Hi va ingressar el 1983 quan encara era el Centre Superior d’Informació de la Defensa (CESID) i després d’assumir diversos càrrecs va arribar a ser secretària general del CNI el 2017.

Et pot interessar  Aragonès exigeix "responsabilitats polítiques" pel 'cas Pegasus' després que el jutge rebutgi arxivar la investigació
Publicitat

Opinió

Minut a Minut