Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Contundents declaracions del fiscal Carlos Castresana: “L’Estat de Dret ens ve d’Estrasburg, no de Madrid”

|

- Publicitat -

Carlos Castresana és un gran coneixedor del món judicial per la seva experiència en diferents llocs de la Fiscalía (Anticorrupción, Tribunal Supremo, Tribunal de Cuentas, etc.) i ha encapçalat el processament de Laureano Oubiña, Jesús Gil o Augusto Pinochet. Ara, ha concedit una interessant entrevista a eldiario.es on dispara contra el sistema judicial espanyol per la politització i la intoxicació dels seus tentacles.

“No va haver-hi cap renovació: ningú va ser apartat ni vetat”. D’aquesta manera, Castresana apunta el fracàs de la Transició espanyola com un dels motius principals de la manca de justícia real a l’Estat. A més, considera que els governants espanyols no s’han sotmès amb rigor al principi de legalitat. “No es va imposar una cultura democràtica, i aquestes persones, que venien de servir durant quatre dècades en una dictadura, van continuar fent el que feien: mostrar-se forts amb els febles i febles amb els poderosos”, expressa.

Publicitat

Sobre el sistema d’elecció parlamentària dels vocals del CGPJ considera que el problema és que “el Congreso i el Senado no han estat a l’altura, no han fet una veritable selecció objectiva dels millors candidats pels seus mèrits professionals i per la seva acreditada independència”. En aquest sentit, denuncia la poca cura del procés de selecció i assegura que fins i tot han arribat vocals amb antecedents penals.

El fiscal plany la manca de cultura democràtica a Espanya i, la poca que hi ha, afirma que “ve fonamentalment d’haver ingressat a la Unió Europea i d’haver ratificat el Conveni de Drets Humans i tot el sistema legal del Consell d’Europa”. Acaba l’entrevista amb una frase categòrica: “A nosaltres l’Estat de Dret ens ve d’Estrasburg i de Brussel·les, però no neix a Madrid, com tocaria”.

El president Carles Puigdemont ha recomanat l’entrevista al seu compte de Twitter: “És una entrevista important, que cal llegir sense apriorismes i de manera serena. Tot el que hi diu és molt, molt seriós. Guardeu-la.”

Publicitat

Opinió

Minut a Minut