Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Compromís qüestiona al Govern l’actuació de la policia espanyola davant la impunitat a les amenaces dels grups d’extrema dreta i exhibicions franquistes

|

- Publicitat -

L’extrema dreta valenciana va protagonitzar el passat dimecres, 4 de gener, una vergonyosa escena, en increpar amb amenaces i insults els representants municipals que observaven les obres de retirada de la simbologia franquista que encara era present al Parc Ribalta, un dels més emblemàtics de la ciutat de Castelló. El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, que va patir l’assetjament de la ultradreta espanyolista, ha exigit explicacions al Govern valencià sobre l’actuació de la policia espanyola, que no va fer complir la Llei de Memòria Democràtica i va deixar impunes tant els assetjadors, que no van ser identificats, com les exhibicions franquistes que van produir-se.

En el moment en què es retirava la macabra creu del Parc Ribalta, que corona l’espai des dels anys 40 per recordar la sanguinària època del franquisme, un grup d’ultradretans espanyolistes va començar a increpar els representants municipals de Castelló que eren presents a les obres. Així, el grup d’ultres va proferir insults i amenaces contra els polítics, tot portant banderes i altres símbols espanyolistes. La policia espanyola, que també s’havia desplegat per controlar la situació, va demostrar una vegada més el bàndol al qual pertany, ja que segons denuncia Mulet, en cap moment es va identificar els increpadors ni va exigir-se el compliment de la Llei de Memòria Democràtica, la qual prohibeix expressament l’enaltiment del franquisme.

Publicitat

Mulet denuncia que van rebre amenaces contra la seva integritat física i contra la seva vida, intensificant-se al llarg del matí fins a arribar al punt de més crispació cap a dos quarts de tres de la tarda, quan els representants polítics van atendre els mitjans. El portaveu també critica l’immobilisme i passivitat dels agents de la Policia Nacional, els quals no van fer res davant les peticions dels polítics perquè identifiquessin les persones que proferien les greus amenaces i, a més, cridaven o exhibien consignes i símbols feixistes.

Et pot interessar  La justícia valenciana arxiva la causa contra Mónica Oltra en no trobar cap delicte

Per tot això, el portaveu ha presentat un total de 10 preguntes al Govern valencià, amb l’objectiu d’aprofundir en l’actuació dels agents i les ordres que suposadament van rebre des d’altres comandaments. Mulet es pregunta, entre d’altres, quines van ser les instruccions de la Subdelegació del govern espanyol per deixar impunes aquestes actuacions, el motiu pel qual es van permetre exhibicions feixistes, o per què va autoritzar-se una concentració feixista que només buscava confrontació i exaltar un símbol feixista.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut