Dimarts, 4 d'octubre de 2022 - Edició 1531
La República

Ciuró es compromet a fomentar l’ús del català a la justícia

Pas endavant per garantir els drets lingüístics dels catalanoparlants al sistema judicial

Agències 09/03/2022
La consellera Lourdes Ciuró, durant el ple del Parlament. Data de publicació: dimecres 09 de març del 2022, 09:34 Localització: Barcelona Autor: Bernat Vilaró

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, s’ha compromès a fomentar l’ús del català a la justícia emmarcant-lo en el dret a la tutela judicial efectiva. En una interpel·lació al ple del Parlament la consellera ha explicat que faran una revisió interna dins del mateix Departament de Justícia per veure “quin paisatge lingüístic s’hi troba”, així com per analitzar la quantitat de cursos i formació en llengua catalana pensats per a personal de justícia i enfocats a “garantir els drets lingüístics”.

Pel que fa al foment del català a la justícia, Ciuró ha confirmat que vetllaran perquè hi hagi un llenguatge jurídic en català que contribueixi a la “tranquil·litat” de la població pel fet de poder tenir un bon procés judicial en la llengua pròpia. Així mateix, ha subratllat que l’objectiu és garantir el dret a una tutela judicial efectiva per a tothom, perquè “l’administrat sàpiga que estan preparats per fer justícia en català” igual que en castellà.

La consellera també ha anunciat la creació d’una comissió de coordinació i seguiment de l’oficina judicial per veure com s’està implementant la digitalització a totes les oficines, i per superar les “resistències i dificultats” que apareguin.

El diputat de Vox Sergio Macián ha assegurat que hi ha “un èxode massiu” de jutges i fiscals de Catalunya per motius polítics. La consellera ha negat que es doni aquesta situació i ha remarcat que des de l’escola judicial s’ha insistit que el personal no marxa “per assetjament”, sinó que és per motius econòmics —alt cost de la vida— o perquè hi ha una llengua pròpia diferent.