Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

‘Birra’, ‘poliamor’, ‘tuti’… quin és el neologisme de l’any?

|

- Publicitat -

Cada any des del 2014, l’Observatori de Neologia (OBNEO) de la UPF i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) organitzen la campanya del neologisme de l’any, la qual té per objectiu donar visibilitat als temes que interessen a la societat i acostar la llengua als parlants mitjançant la votació de la paraula de nova incorporació que més s’ha emprat al llarg de l’any.  Aquest 2022, entre les 10 paraules proposades per a ser el neologisme de l’any hi havia els mots ‘birra’, ‘salut mental’, ‘poliamor’, ‘tuti’ o ‘revictimització’. Quina ha estat la paraula escollida?

El neologisme que més ha augmentat la seva freqüència d’ús entre els catalanoparlants s’escull a través d’una votació popular, en la qual enguany hi han participat prop de 14.000 persones de quatre franges d’edat diferents. Així, el neologisme més votat i que, per tant, és el neologisme de l’any, és la paraula ‘Birra‘, que ha rebut el 32,6% dels vots. La segueixen ‘Salut mental’ amb un 19,6% dels vots, ‘Tuti’ (11,9%), ‘Violència vicària’ (8,4%) i ‘Poliamor’ (8,4%).

Publicitat

Resulta curiós que, a diferència d’altres anys en què s’escollien paraules noves que no són al Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC), la paraula votada com a neologisme és ‘Birra’, un mot prou antic i usat, però que es troba a faltar en el diccionari. És la primera vegada que s’escull un mot antic com a neologisme.

La paraula ‘Birra’ ha guanyat en totes les franges d’edat menys entre els més grans, on ha guanyat ‘tuti’, amb percentatges que oscil·len entre el 40% (de la franja de 20 a 39 anys) i el 20 % (del grup de 60 anys o més); ‘Salut mental’ ha quedat en 2n lloc també en gairebé totes les franges d’edat, amb un percentatge major en les més joves (26,5% entre les persones 0 a 19 anys). En 3a posició, s’hi troba ‘tuti‘, la més votada entre les persones grans; i, en la 4a posició, ‘poliamor’ i ‘violència vicària’ empaten amb un 8,4%, mentre que ‘metavers’ ha rebut un 8,2 %. Revictimització, nanosatèl·lit, submissió química i micromobilitat són els neologismes que han quedat en les darreres posicions (en total, els quatre mots sumen un 10,9% del total de vots).

Et pot interessar  Uns 3.700 professionals sanitaris comencen cursos de català per aprendre i millorar el coneixement de la llengua

L’Observatori de Neologia (OBNEO), que organitza conjuntament amb l’IEC la campanya del neologisme de l’any, va néixer com a grup de recerca l’any 1988 a la Universitat de Barcelona i el 1994 es va incorporar a l’Institut Universitari de Lingüística Aplicada de la Universitat Pompeu Fabra. L’Observatori de Neologia analitza el fenomen de l’aparició de paraules noves o neologismes en l’ús i, des de 1996, ha estat reconegut com a grup de recerca amb nom específic de la UPF.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut