Divendres, 30 de setembre de 2022 - Edició 1526
La República

Bargalló demana no portar a l’escola a alumnes pendents de PCR o amb sospita de positiu

El conseller explica que “no es va donar un absentisme significatiu”

Gerard Sesé 15/09/2020
Josep Bargalló, conseller d'Educació / ACN

El conseller d’Educació de la Generalitat, Josep Bargalló, ha demanat aquest dimarts a les famílies que no portin a alumnes a l’escola “si hi ha sospita de donar positiu o està a l’espera del resultat d’una prova PCR”.

En una entrevista a TV3 recollida per Europa Press, ha explicat que aquest dilluns, primer dia del curs escolar, va aparèixer un cas més de coronavirus en una escola de Girona, perquè la família va portar a un nen a classe que estava pendent del resultat d’una PCR i que finalment va donar positiu: “Ens ho podríem haver estalviat”, ha lamentat Bargalló.

“Entre avui i demà tindrem més clar l’absentisme. No es va donar un absentisme significatiu”, ha assegurat el conseller, que ha concretat que s’ha produït en escoles amb alumnat especialment vulnerable.

Discurs de la por

També ho ha atribuït al fet que “no totes famílies d’origen forà han tornat del període de vacances i hi ha col·lectius que s’adrecen a comunitats concretes amb discurs de la por”, i ha sostingut que treballen per arribar a aquestes famílies i explicar les mesures de seguretat que el departament està prenent.

Ha concretat que hi ha “una entitat nova a les comunitats gitanes que demana a les famílies que no portin els seus fills a les escoles”, i ha insistit que aquesta setmana començaran a actuar, a través de la figura dels promotors, que explicaran a les famílies el que s’està fent en els centres educatius.

Nous perfils de professors

Preguntat per la contractació de professors, Bargalló ha assenyalat que tot el sistema educatiu necessita més mestres “en situació de pandèmia i sense”, però ha defensat que és la primera vegada que en una crisi “el departament no acomiada professors sinó que contracta més”, i ha afegit que amb més pressupost n’haurien contractat a més.

El conseller ha subratllat que dels docents contractats “gairebé la meitat no són professors tradicionals”, sinó que tenen nous perfils professionals, que han d’ajudar a crear un nou tipus d’escola.

Substitucions, l’endemà

Bargalló ha assegurat que les baixes mèdiques de més d’un dia s’intenten cobrir des de l’endemà, com també les de contactes estrets: “Les d’un dia seran complicades i haurem de mirar amb les escoles com es fan”.

Sobre les activitats extraescolars, el conseller ha demanat que es facin “amb les màximes garanties possibles”, i ha explicat que els alumnes que s’apuntin a aquestes activitats tindran dos grups estables.

El conseller ha afirmat que els professors tenen dret a convocar vaga, però ha descartat valorar si tenen motius per fer-ho: “Jo sóc patronal. No he de valorar. Tinc que garanteix el dret d’educació dels nens”, ha tancat.