Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

Asens veu “l’absolució molt difícil” i preveu una “condemna dura” al Suprem

El tercer tinent d'alcalde de Barcelona creu que s'ha de "desemmascarar el biaix polític que hi ha darrere les acusacions"

|

- Publicitat -

El tercer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, considera que una absolució dels líders independentistes és “molt difícil” i preveu “una condemna dura” del Tribunal Suprem. En una entrevista al diari ‘El Punt Avui’, Asens descriu el testimoni de Jordi Cuixart com “una lliçó magistral de desobediència civil”, que segons ell, contrasta amb una “vergonyant ignorància de la Fiscalia sobre el dret a la manifestació”. Així mateix, considera que el judici de l’1-O “marcarà un abans i un després no només en la història de Catalunya i Espanya, sinó també en la d’Europa”. Pel que fa a l’actitud del jutge Manuel Marchena, Asens diu que és “de guant de seda i mà de ferro”.

Asens considera que Marchena “s’esforça a donar la màxima aparença de normalitat i de neutralitat” en un judici que, des del seu punt de vista, està guiat per “una lògica de raons d’estat”.

Publicitat

Per Asens, els magistrats del Suprem confonen la suspensió de la convocatòria del referèndum amb una declaració d’il·legalitat. A més, nega que hi hagués rebel·lió perquè, per exemple, el 20-S es va demanar autorització per la protesta i “és inimaginable demanar autorització per fer una rebel·lió”. Així mateix, creu que “costa d’imaginar la presència de castellers en una revolta”.

Asens explica a l’entrevista que va haver de rebutjar la proposta de portar el cas de Cuixart perquè era incompatible amb la feina i la responsabilitat que té a l’Ajuntament de Barcelona. Tot i no poder portar el Cas de Cuixart, Asens ha liderat l’acusació popular que exerceix l’Ajuntament en el jutjat número 7 de Barcelona en la causa contra la violència policial de l’1-O.

Et pot interessar  Aragonès supera Puigdemont segons una enquesta de líder més ben valorats, però té per davant Asens i Albiach

El polític dels comuns creu que una de les principals feines dels advocats de la defensa consisteix en “desemmascarar el biaix polític que hi ha darrere les acusacions”. Segons diu, el judici “és una persecució als adversaris, un acte de revenja política”.

En quant a l’impacte internacional que està tenint el procés, Asens afirma que el front internacional liderat per Gonzalo Boye, posa en evidència la justícia espanyola davant d’Europa, perquè el que Espanya interpreta com a fets gravíssims, Europa no deixa de veure-ho com simples fets polítics sense rellevància penal.

La sentència del Suprem, segons Asens, ja està escrita i veu l’absolució molt difícil amb uns jutges que “es senten patriotes” i han de defensar, diu, la unitat d’Espanya. Tot i així, Asens creu en la possibilitat de guanyar el cas al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg. Si no fos el cas, explica, caldria una modificació del Codi Penal o un indult per tal de treure als polítics de la presó i la solució tornaria a estar en mans del polítics a Madrid.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut