Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Arxivada la causa del Síndic de Greuges pel viatge a la final de la Champions a 2015

|

- Publicitat -

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata ha arxivat la peça oberta, en el marc de la investigació coneguda com el ‘3%’ sobre presumpte finançament il·legal de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), contra el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, pel viatge que presumptament li va pagar un empresari per anar a la final de la Champions a Berlín (Alemanya) el 2015.

En un acte amb data d’aquest dimarts, el titular de Jutjat Central número 5 ha acordat el sobreseïment parcial de les actuacions pel que fa al Síndic de Greuges i a l’empresari Jordi Soler, les mercantils Electromecànica Soler, Grup Soler Constructora i Soler Global Service, van afrontar els 39.900 euros que va costar el lloguer de l’avió i la furgoneta per als desplaçaments a Berlín que incloïa aquella expedició.

Publicitat

El magistrat afirma que, més enllà de valoracions “polítiques, ètiques o morals”, no existeixen “indicis fundats i seriosos que permetin afirmar sòlidament” que el regal realitzat per Soler a Ribó es produís “en consideració a la seva funció”.

El Síndic va demanar el passat mes de febrer declarar de manera voluntària per relatar que no sap qui va pagar el viatge a Berlín per veure al FC Barcelona disputar la final de la Champions contra la Juventus de Torí, on Ribó hi va anar amb la seva dona i la seva filla.

Finalment, dos mesos després, el jutge de l’Audiència Nacional ha rebutjat posar en coneixement de la causa a tribunal superior de Catalunya a l’entendre que no hi ha indicis suficients per investigar-lo per un delicte de suborn.

Segons explica en el seu acte, per poder atribuir un delicte de suborn per l’existència d’una suposada “connexió causal entre el lliurament d’aquesta donació o regal i l’ofici públic de l’autoritat o funcionari” cal interpretar que el lliurament s’ha fet “només per l’especial posició i poder que el càrrec públic exerceix” i que de no ocupar tal càrrec no hagués tingut lloc l’oferta o lliurament.

Et pot interessar  L'Audiència Nacional pretén investigar Junts, ERC i el PSOE per la llei d'amnistia

A més, indica que de “l’examen conjunt de totes les circumstàncies concurrents” no es pot concloure que Soler admetés en “la seva excursió aèria” a Ribó i la seva família en consideració a càrrec seu, ja que de les explicacions “raonables” que han ofert els investigats i testimonis es contextualitzen el desplaçament en “meres relacions amicals”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut