Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

VÍDEO | Aragonès: “Farem que Catalunya torni a votar”

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès ha emès un missatge institucional amb motiu de la commemoració dels 5 anys de l’1 d’octubre. El cap de l’executiu ha valorat l’1-O com “un dia històric” i una “victòria” en què es va demostrar “un immens desig col·lectiu de decidir lliurement el futur de Catalunya”. Igualment, Aragonès ha assegurat que va ser “una gran lliçó de valors democràtics davant la repressió de l’Estat”.

En aquest sentit, ha recordat que va ser possible gràcies a una aliança “infranquejable” entre institucions, societat civil i ciutadania “on cadascú va jugar el seu paper”. El president també ha fet menció a les càrregues contra la ciutadania. “Davant les porres contra ciutadans i ciutadanes lliures que només volíem votar, Catalunya es va defensar amb urnes i vots. I això ens fa imparables”, ha exposat.

Publicitat

Menció a Puigdemont, Junqueras i Forcadell

Aragonès també ha destacat la repressió contra els líders polítics de l’1-O, amb especial menció al president Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Així mateix, ha reconegut les conseqüències per tots els líders de la societat civil, diputats, alcaldes i molts ciutadans anònims.

“Presó, exili, multes i inhabilitacions. La suspensió de les nostres institucions. L’amenaça judicial que encara perdura”, ha afegit. Aragonès ha expressat el seu compromís per “no deixar-les mai soles”. “Per això treballem per l’amnistia”, ha reblat.

“Avui, la il·lusió i l’esperança de l’1 d’octubre ens aporten moltes lliçons i aprenentatges. Hem de tornar a trobar-nos. Tornar a treballar en positiu en allò que ens uneix de forma inqüestionable. En allò que avui encara desperta tot el nostre orgull”, ha reivindicat, tot destacant la necessitat d’un “ampli consens”.

Insisteix en l’Acord de Claredat

Et pot interessar  Ultimàtum d'Aragonès a Sánchez: no hi haurà acords aquesta legislatura si no negocia el finançament singular

Aragonès ha defensat que cal tornar a votar “garantint l’acompanyament de la comunitat internacional i que totes les parts implicades reconeixen el resultat”. Per això, ha tornat a proposar un Acord de Claredat per determinar quan i com Catalunya ha de poder exercir de nou el dret a decidir: “Farem que Catalunya torni a votar“. “Aquesta és la via per resoldre el conflicte polític amb l’Estat”, ha afegit.

El cap de l’executiu vol centrar el debat en la conquesta de drets i llibertats. “Perquè quan ho hem fet, hem avançat com mai abans”, ha dit.

Finalment, s’ha adreçat a la ciutadania per animar-la a “tornar a defensar la democràcia”. “Perquè com més democràcia, més a prop serem de la independència”, ha remarcat, tot agraint el paper de tots els qui van fer possible l’1-O.

“Gràcies a tota la ciutadania que vau anar a votar aquell dia. Els que vau votar sí i els que vau votar no. Gràcies per defensar la democràcia i el dret a decidir de forma col·lectiva quin ha de ser el futur polític del país”, ha conclòs.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut