Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Aragonès fa una crida a “potenciar el català” a l’acte de Sant Jordi

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha apel·lat aquest divendres a la “força transformadora de la cultura” en el marc de la vigília de Sant Jordi i ha cridat a “potenciar el català”. El cap de l’executiu ha afirmat que llengua i cultura són les “ànimes” de la nació, i ha defensat el català com a “eina de cohesió i de progrés social”. En el que el Govern ha anomenat el “pròleg” de Sant Jordi, Aragonès també ha reivindicat la cultura com a “instrument clau per a l’empoderament de la ciutadania”. Llengua i cultura, ha dit, “per tenir una mirada crítica, per tenir un compromís cívic, per aconseguir la llibertat plena. Aquesta és la força transformadora de la cultura en totes les seves expressions, la construcció de ciutadania”.

A parer del cap de l’executiu català, la diada de Sant Jordi “de ben segur” és “el millor exemple d’aquesta força, d’aquesta energia, del potencial transformador i de progrés que hi ha darrera de la cultura. De totes les cultures. I des de Catalunya, de la cultura catalana”. I ha afegit que és a través de la cultura que “construïm un nosaltres compartit. Un nosaltres on tothom pot sentir que en forma part. Un nosaltres amb el que ens expliquem, ens autoidentifiquem. Un nosaltres amb què expliquem el món, i ens projectem cap al futur”.

Publicitat

El discurs d’Aragonès ha clos l’acte que la Generalitat preveu que a partir d’ara esdevingui el pròleg institucional de Sant Jordi, que anirà a càrrec de personalitats rellevants de l’àmbit de la cultura. L’acte d’aquest any ha començat amb l’actuació musical de Damaris Gelabert, que ha interpretat ‘El vint-i-tres d’abril’.

Et pot interessar  Els autors internacionals viuen amb excitació la "rave literària" de Sant Jordi

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha estat l’encarregada de donar la benvinguda. Garriga ha destacat que Sant Jordi és “la festa de la ciutadania”, i ha destacat la importància que té per al sector del llibre. Un sector al qual “devem que demà els carrers estiguin plens de bons llibres i les llibreries tot l’any”.

La consellera ha volgut celebrar també la “bona salut” de la indústria editorial catalana, i ha subratllat la “bona notícia” que significa el fet que el llibre en català “hagi crescut l’últim any”. Finalment, Garriga ha destacat la “importància” dels lectors, “sobretot dels més joves”, i ha recordat que “llegir ens fa més crítics i més lliures”.

Després de la consellera ha estat el torn dels parlaments-pròlegs dels escriptors Josep Vallverdú i Nàdia Ghulam, que han estat seguits del discurs d’Aragonès i d’una nova actuació de la mateixa Gelabert, que ha estat l’encarregada de cloure l’acte amb la interpretació de ‘La festa de la Pau’.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut