Edició 2245

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 17 de setembre del 2024
Edició 2245

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 17 de setembre del 2024

Els autors internacionals viuen amb excitació la “rave literària” de Sant Jordi

Hernán Díaz, Won-Pyun Sohn i Doug Dorst són alguns dels escriptors estrangers que signen llibres a Barcelona

|

- Publicitat -

Diversos autors internacionals tornen a participar enguany de la festa de Sant Jordi, signant els seus llibres i gaudint al costat de l’ecosistema literari català i estatal. Ho fan, com sempre, emocionats i un punt perplexos davant la magnitud de l’esdeveniment. L’escriptor argentí establert a Nova York Hernán Díaz ho compara directament amb una “rave literària” i diu que és corprenedor veure Barcelona “presa per lectors fervents”, gairebé com “un somni fet realitat”. Una altra debutant en un Sant Jordi és la sud-coreana Won-Pyun Sohn, autora de l’èxit de vendes ‘Ametlla’ (Fanbooks), que es mostra igualment meravellada. “No sabia que fos tan gran”, diu a l’ACN, impressionada amb la multitud de gent als carrers malgrat ser un dia laborable.

Publicitat

Won-Pyun Sohn ha arrencat la marató de signatures que l’espera avui des del tram inferior de la superilla lierària, al Passeig de Gràcia. Ho ha fet amb ganes i agraïda que els seus llibres s’hagin traduït al català i el castellà i hagin pogut “arribar” així a la gent d’aquí. L’escriptora ja havia visitat Barcelona fa una dècada, però no per Sant Jordi. “M’impressiona la multitud de gent, perquè a més avui és un dia laborable, em pregunto d’on surt la gent!”, exclamava entre signatura i signatura.

La sud-coreana diu que li encanta aquest gran interès pels llibres “perquè no estem a l’era dels llibres ni de la lectura, i aquest dia en canvi uneix els lectors”, celebra. Won-Pyun Sohn admet que no sabia que la tradició de Sant Jordi fos “tan gran i meravellosa”, i per a ella la combinació dels llibres i les roses representa d’alguna manera “l’esperit de Catalunya”.

L’editora i responsable d’Ona Llibres, Iolanda Batallé, ha explicat a l’ACN que aquesta fascinació dels autors internacionals per Sant Jordi és coneguda, però no per això menys important. “És que no s’ho creuen; per molt que els hi expliquis, fins que no es troben aquí, amb el muntatge de parades, la gent als carrers ja a aquesta hora del matí… És el dia més preciós de les nostres vides, cada any, però quan ho veus en algú en els seus ulls per primera vegada, t’adones de com d’impressionant és Sant Jordi”, exposa.

L’escriptora i filòsofa Monika Zgustova també va experimentar en el seu dia aquesta “primera vegada”. Ella també forma part de la nòmina d’autors internacionals que participen de la diada, però com a resident a Catalunya des de fa molts anys, la tradició no li ve de nou. En tot cas, explica que amb els anys ha anat canviant la forma en què hi ha participat. “Primer, comprant llibres i roses, ja que com a traductora no firmava llibres”. Però, des de fa 20 anys, sovint hi ha sigut també com a autora. Diu que “sempre li ha semblat meravellós”, i sobre l’experiència de signar llibres, Zgustová comenta que formar part de la comunitat d’autors internacionals li agrada i se sent “molt honrada”. L’autora també ha vist com Sant Jordi s’ha anat fent cada vegada més internacional, amb participació de més autors de la resta d’Europa i més enllà.

Escriptors com l’argentí Hernán Díaz, que es va criar a Suècia i després es va establir als Estats Units, i que mai abans havia participat d’aquesta diada cultural. Impressionat per les aglomeracions de gent davant les parades de les llibreries i editorials, i mentre espera que els lectors li demanin una signatura, confessa que això no ho havia vist mai abans, tot i haver viatjat arreu amb el seus llibres. “Em feu enveja”, diu.

Díaz diu que el dia li depara conversar amb els seus lectors, trobar-se amb alguns amics escriptors i “aprendre sobre l’ecosistema del llibre barceloní i català, molt ric”. Una marató de dia que l’autor compara amb una “rave literària” que no acaba mai.

Altres escriptors estrangers que participen enguany de Sant Jordi són el nord-americà Doug Dorst i també David Walliams, el prestigiós escriptor britànic que va ser l’encarregat de llegir el tradicional pregó de Sant Jordi la vigília de la diada, i que va reivindicar que els infants “llegeixin per plaer” per tal de no treure’ls el desig de la lectura quan siguin adults.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut