Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Aquest és el precedent que dona la raó a Puigdemont: no podrà ser detingut si és eurodiputat

A més, el president no necessitaria l'acta de diputat per gaudir d'immunitat

|

- Publicitat -

Carles Puigdemont podria tornar a trepitjar l’Estat espanyol i no podria ser detingut si ho fes després de ser escollit eurodiputat. Aquesta és la premissa bàsica amb la qual treballen els advocats del president a l’exili.

Immediatament, l’unionisme i nacionalisme espanyol ha activat la maquinària per a desmentir-ho i, fins i tot, per amenaçar Puigdemont que si s’atreveix a posar un peu en sòl espanyol, serà immediatament detingut. El nerviosisme i la por han fet que errin i es precipitin amb les argumentacions tal com ahir explicava l’advocat del president Gonzalo Boye.

Publicitat

I és que a més, hi ha un precedent que dona la raó a l’estratègia de la immunitat i el fet de ser eurodiputat. L’empresari José Maria Ruiz-Mateos, condemnat pel cas Rumasa, tan aviat com es va conèixer que havia estat elegit eurodiputat va anunciar que s’acolliria a la seva immunitat parlamentària i que tornaria a Madrid.

Igual que ara, hi havia desconeixement absolut sobre la viabilitat de la seva immunitat. La Fiscalia, dirigida llavors per Javier Moscoso, va demanar informes sobre si la immunitat era d’aplicació després de les eleccions o si entrava en vigor només després de la recollida de l’acta, de manera que l’empresari podria ser detingut en cas de reaparició. Es va imposar la primera teoria i, després de comparèixer voluntàriament davant del jutge, Ruiz-Mateos va ser posat en llibertat i el jutjat d’instrucció 27 de Madrid es va inhibir a favor del Tribunal Suprem, que va assumir la causa i va acceptar així de facto la seva teòrica immunitat parlamentària i la Fiscalia no va protestar.

Tal com explica elindependiente.com, qui va ser l’advocat de l’empresari, Marcos García Montes, assegura que el cas de Puigdemont i el del mediàtic empresari “són absolutament comparables” i que, d’acord amb la jurisprudència del Suprem, el polític gaudirà d’immunitat des del moment en què sigui elegit i no després de recollir l’acta. I García Montes insisteix: “els casos són absolutament comparables”. El lletrat defensa que el paral·lelisme entre les dues situacions, en cas de produir-se l’elecció de Puigdemont, seria total. I que el polític podrà tornar a Espanya tranquil·lament: “No li podran detenir”.

Et pot interessar  Front comú del sobiranisme d'esquerres a les europees: MÉS se suma a ERC, EH Bildu i el BNG
Publicitat

Opinió

Minut a Minut