Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

Anna Grau diu que l’independentisme és “ostatge” de Sánchez i “augura un mal final” a Junts

La portaveu de Cs al Parlament es dirigeix al PSC: "Faria més bé d'entendre's amb nosaltres que amb altra gent"

|

- Publicitat -

La portaveu de Ciutadans al Parlament, Anna Grau, considera que l’independentisme és “ostatge de Pedro Sánchez”, que “no poden pactar amb ningú més” que no sigui ell. En una entrevista amb l’ACN, Grau assegura que ERC i especialment Junts han entrat en “una insatisfacció crònica de la qual és molt difícil sortir”. En aquest sentit, “augura un mal final” a la formació de Carles Puigdemont, perquè “no hi haurà manera humana de satisfer l’electorat”.

En clau de política catalana, la diputada de Cs no preveu un avançament electoral per part de Pere Aragonès, a qui “el marc polític li és hostil”. I envia un missatge al PSC, que “faria més bé d’entendre’s” amb la seva formació “que amb altra gent”, citant l’exemple de Santa Coloma de Gramenet.

Publicitat

A l’espera d’iniciar formalment les converses per a la investidura de Pedro Sánchez, ERC i Junts ja han posat damunt la taula algunes de les seves condicions, com una llei d’amnistia o un referèndum. En aquest context, Anna Grau alerta que “el conjunt de partits nacionalistes té un problema” que els ha abocat a “posicions maximalistes” en la negociació. “S’han passat de frenada, s’han passat de dosi, i has de demanar que el teu electorat ho consideri acceptable”, assegura la portaveu de Cs, que mira especialment cap a Junts. “Avui dia ja s’ha entrat en la dimensió desconeguda, en una insatisfacció crònica de la qual és molt difícil sortir”, rebla.

“Saben que, o sortim d’aquesta situació de bloqueig, o són ostatges de Pedro Sánchez”, avisa Anna Grau, que critica que “els partits independentistes no poden pactar amb ningú que no sigui Pedro Sánchez”. Hi veu “un Tinell a escala nacional”, en referència al pacte que va donar lloc al primer tripartit (2003) i que descartava qualsevol acord amb el PP.

En aquesta línia, la portaveu parlamentària de Cs afegeix que “l’única manera d’anestesiar-ho i justificar-ho” davant dels seus votants per part del sobiranisme és “demanar coses cada vegada més extremes”.

Centrant-se en la formació de Laura Borràs i Jordi Turull, Anna Grau creu que no acabarà bé: “Li auguro un mal final al tema de Junts, perquè arribarà un moment que no hi haurà manera humana de satisfer l’electorat”. I rebla: “La satisfacció més gran que pot oferir Puigdemont al seu electorat és la de rebentar una investidura. Ja ni tan sols aconseguir coses a canvi”.

La diputada al Parlament ho contraposa amb la política dels anys 90. En aquest sentit, recorda com Jordi Pujol va negociar amb José Maria Aznar la supressió del servei militar obligatori. “Pot semblar una ximpleria, però els milions d’espanyols que havien de fer la ‘mili’ ho van considerar una conquesta important”, afirma Grau, que afegeix que els partits independentistes “hauran de baixar de la parra en algun moment”.

Entesa amb el PSC

Anna Grau es mostra “molt crítica” amb el PSC, que considera que “s’ha empassat bastants més gripaus que ERC” en els pactes dels últims mesos amb el Govern d’Aragonès. En aquest sentit, la portaveu de Cs afirma que els socialistes “no haurien d’haver permès mai certes coses”, com la política lingüística a l’escola. “Podrien haver trobat altres maneres d’entendre’s amb els nacionalistes sense haver de fer certes concessions”, indica.

Malgrat tot, Grau també reivindica que tots dos partits han demostrat “capacitat d’entendre’s”, amb pactes com el govern municipal de Santa Coloma de Gramenet. En aquest municipi van acordar amb l’alcaldessa socialista Núria Parlon la incorporació a l’executiu amb les carteres de seguretat i promoció econòmica. “El PSC faria més ben fet d’entendre’s amb nosaltres que amb altra gent”, conclou al respecte.

Aragonès, “acorralat”

Pel que fa a la legislatura catalana, Anna Grau assenyala que “ja feia temps que patíem un bloqueig institucional tenaç”, però descarta que el president Pere Aragonès avanci les eleccions al Parlament. No li veu “cap intenció” de convocar-les. “L’experiència ens diu que, quan la gent es veu acorralada, no té gens de pressa”, apunta la portaveu de Cs, que sosté que, al cap de Govern, “el marc polític li és hostil”.

“Podria passar que el senyor Aragonès avancés eleccions i l’endemà la situació fos la mateixa”, constata la dirigent de la formació liberal. Ho contraposa amb l’avançament electoral de Pedro Sánchez, que “va interpretar que podia frenar el creixement previsible del PP” i que “li ha servit per bloquejar els seus rivals”.

De cara al nou curs polític que arrenca el setembre, Anna Grau “dona per fet” que no hi haurà nous pressupostos de la Generalitat i que es prorrogaran els que avui estan en vigor. Després de les negociacions complicades pels comptes d’aquest any, no veu les “condicions” perquè Aragonès presenti un nou projecte i el pugui acordar amb el PSC i Junts.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut