Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Àngels Ponsa: “No podem entrar en gaires disputes polítiques”

|

- Publicitat -

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha dit aquest dimecres que no es pot entrar en disputes polítiques i que s’ha “d’estar pel que la ciutadania demana”. Ponsa ha replicat així, en una entrevista a ‘El Matí de Catalunya Ràdio’, quan se li ha preguntat per la polèmica després que des del PDeCAT es denunciés una “purga política” al Govern. Per altra banda, la consellera Ponsa ha apuntat que s’està treballant, i ja està “molt avançat”, en l’Estatut de l’artista per blindar la situació actual que “és precària en molts casos, no en tots. Aquesta serà una eina que ens hi ajudarà”.
Ponsa ha explicat que va acceptar ràpidament la proposta del president, Quim Torra, per ser consellera de Cultura. “No podia fer una altra cosa, arriba un moment en què les decisions no les pots valorar gaire, has de contestar ràpid perquè les circumstàncies també comporten”.

Preguntada per la seva trajectòria política, Ponsa ha apuntat que és una dona de cultura. “Si em dedico a la política és per la cultura, potser sinó no m’hi hagués dedicat. Treballar en l’àmbit de la cultura i l’educació, em va fer que donés el pas a dedicar-me a la política i des de fa uns anys que tinc una certa trajectòria no de primer nivell, ni molt menys, però he treballat perquè la cultura fos essencial del partit que he format part”.

Publicitat

Després de les crítiques del PDeCAT, que va denunciar una “purga política” al Govern, la titular de Cultura ha dit que és una persona que busca arribar a consensos i no m’agraden les divergències. “La situació de país després de la pandèmia és la que és i no podem entrar en gaires disputes polítiques i hem d’estar pel què la ciutadania ens demana, pel què veiem que és imprescindible i per estar al costat de la gent. Com menys disputes polítiques hi hagi, millor”, ha afegit.

Sobre els canvis constants a la conselleria de Cultura en els darrers anys, Ponsa ha dit que li hauria agradat que no n’hi hagués hagut tants i que ara estigués en el càrrec Lluís Puig. “Tant els consellers Puig, Borràs i Vilallonga els conec perfectament i tinc la seva herència com també la de Mascarell. No hi ha hagut trencaments, sinó aportacions i en la mateixa línia s’ha de fer ara”, ha indicat.

Et pot interessar  Els treballadors del Govern a l'exterior reclamen l'equiparació: “Demanem drets tan bàsics com una baixa per maternitat"

L’exconsellera Mariàngela Vilallonga ha explicat aquest divendres que el pitjor moment dels seus 18 mesos al capdavant del Departament de Cultura va ser quan el president, Quim Torra, li va demanar que cessés el secretari general de Cultura, Francesc Vilaró, per “estratègies polítiques” i ho va evitar amb un “intercanvi de cromos”. Ponsa ha evitat valorar aquestes declaracions, però ha manifestat: “Ningú m’ha posat cap mena de condició, ni cap mena de veto de res. No conec això i no hi entraré, però puc dir que a mi ningú m’ha demanat que posi o no”. Ponsa ha insistit en què no va posar cap condició per “dir el president que endavant” i ningú li va demanar cap canvi”.

Pel que fa les prioritats al capdavant del Departament de Cultura, Ponsa ha manifestat que hi ha fer front a la pandèmia a través dels plans de rescat i de les mesures covid que “se n’han de fer més”, ha afegit. Segons Ponsa, la pandèmia “ha evidenciat que es pot incrementar l’índex de lectura, la música ens ha acompanyat i el teatre online també. Hem tingut tota una mostra que la cultura ens ha servit i jo crec que tenim el deure tant les institucions com la ciutadania de retornar a la cultura allò que ens ha donat”.

Un altre eix, ha apuntat, és la llengua que en un país que no pot fer el blindatge que ha de fer sobre la llengua i l’Estat no ens hi ajuda. Sobre la polèmica de Vilallonga sobre que hi havia molt castellà a TV3, Ponsa ha preferit “no jutjar” aquestes declaracions. “El que hem de fer entre tots és incrementar l’ús del català”, ha indicat. “Qualsevol tipus d’incendi no ajuda a res, sinó que és millor fer-ho per la via del consens i l’empatia”.

“La cultura és segura”

Ponsa ha remarcat que s’ha vist que la cultura és segura. “Enlloc estic tan segura com en un acte cultural perquè s’apliquen molt bé els protocols i no hi ha hagut cap rebrot en cap acte cultural”. En aquest context, ha indicat que s’ha de veure com es van incrementant els percentatges d’aforament i ha afegit que dependrà de les zones.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut