Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

‘Alcarràs’, entre les preferides als Premis Gaudí amb 14 nominacions

|

- Publicitat -

‘Alcarràs’, de Carla Simón, i ‘Un año, una noche’, d’Isaki Lacuesta, amb 14 nominacions, són les pel·lícules que parteixen com a favorites en la quinzena edició dels Premis Gaudí. Les segueixen ‘Pacifiction’, d’Albert Serra, amb 11 nominacions; ‘Suro’, de Mikel Gurrea, amb 10, i ‘Los renglones torcidos de Dios’, d’Oriol Paulo, amb 8. En total, 27 produccions catalanes es disputaran els guardons de l’Acadèmia del Cinema Català i per tercera vegada consecutiva, els Gaudí tornen a recollir unes nominacions amb una presència majoritària de dones finalistes, assolint un 53%. Aquesta edició inclou com a novetats les categories de millor direcció novella, millor interpretació revelació i millor guió adaptat.

Els actors Maria Morera i Roger Casamajor han conduït la lectura pública dels nominats aquest dimecres a La Pedrera. Dels 68 títols candidats (34 llargmetratges de ficció, 10 documentals, 3 pel·lícules per a televisió, 11 curtmetratges i 10 films europeus), un total de 31 (27 d’ells són produccions catalanes) han passat a la segona volta de votacions, que arrenca aquest dimecres i es manté oberta fins al 16 de gener. El palmarès es donarà a conèixer a la gala del 22 de gener de 2023 al MNAC, presentada per l’actriu Llum Barrera.

Publicitat

Produccions en català 

A la categoria de millor pel·lícula competiran quatre produccions en llengua catalana: ‘Alcarràs’, de Carla Simón; ‘Suro’, de Mikel Gurrea; ‘Nosaltres no ens matarem amb pistoles’, de Maria Ripoll, i ‘El fred que crema’, primer llargmetratge de ficció de Santi Trullenque. Estan nominades a millor pel·lícula en llengua no catalana els films ‘Un año, una noche’, d’Isaki Lacuesta; ‘Pacifiction’, d’Albert Serra; ‘La maternal’, de Pilar Palomero, i ‘Mantícora’, de Carlos Vermut.

Pel que fa a la millor direcció, se’l disputaran quatre directors que ja han aconseguit aquest premi en anteriors edicions dels Gaudí. Albert Serra, que va aconseguir el premi per ‘El cant dels ocells’ (2008) i va estar nominat per ‘La mort de Lluís XIV’ (2016) i ara hi opta per ‘Pacifiction’; Carla Simón, que se’l va endur per ‘Estiu 1993’ (2017) i ara ho fa per Alcarràs; Isaki Lacuesta, que el té per ‘Entre dos aguas’ (2018) i està nominat per ‘Un año, una noche’, i Pilar Palomero, que el va guanyar amb el seu debut ‘Las niñas’ (2020) i és ara candidata per ‘La maternal’.

Millor direcció novella

Quatre cineastes debutants, tres dones i un home, aspiren al Gaudí a millor direcció novella: són Avelina Prat, per ‘Vasil’; Carlota González-Adrio, per ‘La casa entre los cactus’; Laura Sisteró, pel documental ‘Tolyatti Adrift’, i Mikel Gurrea, director de ‘Suro’.

Interpretacions

La categoria de millor protagonista femenina se la disputaran quatre actrius ben reconegudes: Anna Castillo pel seu paper a ‘Girasoles silvestres’; Bárbara Lennie, per ‘Los renglones torcidos de Dios’; Vicky Luengo, per ‘Suro’, i l’actriu francesa Noémie Merlant, per ‘Un año, una noche’. La categoria de millor protagonista masculí estan nominats l’actor francès Benoît Magimel, per ‘Pacifiction’; l’argentí Nahuel Pérez Biscayart, per ‘Un año, una noche’; Pol López, per ‘Suro’, i Oriol Pla, per ‘Girasoles silvestres’.

En la categoria de millor actriu secundària, estan nominades Ángela Cervantes, per ‘La maternal’; Montse Oró i Berta Pipó, per ‘Alcarràs’, i Anna Castillo, per ‘Historias para no contar’, de Cesc Gay. La categoria de millor actor secundari se la disputaran Alex Brendemühl, per ‘Historias para no contar’; Enric Auquer, per ‘Un año, una noche’; Eduard Fernández, per ‘Los renglones torcidos de Dios’, i Josep Abad, per ‘Alcarràs’.

Millor interpretació revelació

Pel que fa a la nova categoria de millor interpretació revelació, es disputaran el Gaudí un actor i tres actrius. Per un costat, Albert Bosch opta al premi per ‘Alcarràs’; Xènia Roset, també per ‘Alcarràs’; Carla Quílez, per ‘La maternal’, i Zoe Stein, per ‘Mantícora’.

Una altra de les novetats dels Gaudí 2023 és el desdoblament dels guardons corresponents a millor guió. Enguany, hi haurà premi per textos originals i per adaptacions de treballs previs. La categoria de millor guió original se la disputaran quatre escriptors també nominats com a directors, dos d’ells en solitari: Albert Serra per ‘Pacifiction’ i Pilar Palomero per ‘La maternal’. Per la seva banda, Carla Simón i Arnau Vilaró comparteixen nominació per ‘Alcarràs’, i Mikel Gurrea i Francisco Kosterlitz ho fan per ‘Suro’.

Pel que fa a la candidatura a millor guió adaptat, Isa Campo, Isaki Lacuesta i Fran Araújo hi opten per ‘Un año, una noche’, que parteix del llibre ‘Paz, amor y death metal’, escrit per Ramón González, supervivent de l’atemptat de Bataclan. Raphaëlle Pérez, Carlos Marques-Marcet i Adrián Silvestre estan nominats per ‘Mi vacío y yo’. També s’autoadapta Víctor Sánchez Rodríguez, aquí amb la complicitat d’Antonio Escámez Osuna, ambdós nominats per ‘Nosaltres no ens matarem amb pistoles’, basada en l’obra teatral del primer. I finalment, la Oriol Paulo i Guillem Clua opten al nou Gaudí per ‘Los renglones torcidos de Dios’, adaptació de la molt popular novel·la homònima de Torcuato Luca de Tena.

Pel que fa a millor pel·lícula documental, els acadèmics han triat ‘Cantando en las azoteas’, dirigida per Enric Ribes; ‘Oswald. El falsificador’, de Kike Maíllo; ‘El sostre groc’, d’Isabel Coixet, i ‘Tolyatti Adrift’ de Laura Sisteró.

Només una producció està nominada a millor pel·lícula d’animació. Es tracta de ‘Tadeu Jones 3. La taula maragda’, d’Enrique Gato, la tercera entrega de la saga creada pel mateix cineasta, sobre aquest aspirant a Indiana Jones. Opten al Gaudí a millor curtmetratge: ‘Demà ho deixem’, dirigit i escrit per David Moragas; ‘El día que volaron la montaña’, curt documental d’Alba Bresolí Aliberch; ‘Harta’, de Júlia de Paz Solvas, i Solo, d’Alberto Gross Molo.

Pel que fa a les candidates al Gaudí a la millor pel·lícula per a televisió, hi haurà tres aspirants. ‘Alguns dies d’ahir’, de Kiko Ruiz Claverol; ‘El Metralla’, de Jordi Roigé, i ‘Sis nits d’agost’, de Ventura Durall.

A millor film europeu, estan nominades ‘Cinco lobitos’, dirigida i escrita per Alauda Ruiz de Azúa; ‘La isla de Bergman’, dirigida i escrita per Mia Hansen-Løve; ‘La peor persona del mundo’, dirigida per Joachim Trier, i ‘Petite Maman’, dirigida i escrita per Céline Sciamma.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut