Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Activistes exigeixen al Govern que eviti la presència de la Brimo en el desnonament d’una família vulnerable

|

- Publicitat -

Una acció unitària del moviment pel dret a l’habitatge ha exigit al Govern que compleixi l’acord d’investidura del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i eviti la presència dels antiavalots de la Brigada Mòbil (Brimo) dels Mossos d’Esquadra en el desnonament d’una família vulnerable al barri de la Dreta de l’Eixample de Barcelona el pròxim dilluns.

En roda de premsa, Lucía Delgado, de la PAH, ha acusat el grup de Junts per Catalunya de fer un “bloqueig” del projecte de nova llei antidesnonaments catalana amb esmenes “retalladores” de drets. Tot plegat s’ha exposat amb motiu del desnonament del Carlos i la seva mare de 77 anys, que preveu tirar-se endavant tot i tenir informe de vulnerabilitat i afectar la propietat d’un gran tenidor.

Publicitat

La compareixença ha aplegat representants del Sindicat d’Habitatge de Gràcia, del Sindicat de Llogateres i de la PAH i ha servit com a declaració d’intencions per intentar aturar un desnonament que vaticinen complicat. “Ens van dir que vindrien a per totes, que portarien la Brimo i que no s’ho pensarien dues vegades”, ha apuntat la Joana Sarrats com a portaveu del col·lectiu per l’habitatge gracienc. És el darrer intent de la propietat, l’empresa Rontzerius SL, per executar el desnonament d’una família que explica haver viscut en el mateix pis durant 25 anys.

Des del 2017, el bloc de 28 pisos del número 209 del carrer Roger de Flor va ser comprat per la nova companyia i es va decidir “no renovar el contracte de totes aquelles llogateres que tenien un contracte temporal”, apunta Sarrats. Segons la plataforma, en la majoria de casos la nova propietat es va sortir amb la seva. Tanmateix, asseguren que encara queden “sis pisos en lluita”.

En aquest sentit, els col·lectius han cridat a respondre de manera massiva davant l’intent de desnonament de la família amb informe de vulnerabilitat i a concentrar-s’hi presencialment. És l’últim desnonament de l’any del qual el moviment per l’habitatge té constància i sobre el qual pensa convocar una mobilització per aturar-lo. Gerard Aragonès Jové, com a portaveu del Sindicat de Llogateres, ha reclamat a la Generalitat que eviti l’enviament dels antiavalots de la Brimo i ha assegurat que igualment s’organitzaran “per protegir el dret a l’habitatge del Carlos”.

Et pot interessar  Puigdemont farà cada dia un míting a Argelers i posarà 5 o 6 busos per portar-hi els assistents

Pressió a JxCat

El mateix activista del Sindicat de Llogateres ha demanat als partits que formen el Govern (ERC i JxCat) que comprometin la tramitació dels pressupostos de l’Estat si no es millora l’actual projecte de llei d’habitatge que contemplen PSOE i Podemos. A més, ha reclamat avançar fins a “aprovar una llei que prohibeixi les expulsions i obligui els arrendadors a renovar els contractes un cop s’acabin”, en referència als casos que no inclouen cap vulneració de l’arrendament o el propietari no necessita el pis per urgència personal.

En el seu torn, Delgado, de la PAH, s’ha referit directament al grup de Junts per Catalunya i li ha atribuït la voluntat de torpedinar la proposta de nova llei de l’habitatge que el mateix grup va presentar el passat juny al Parlament, juntament amb ERC, CUP i ‘comuns’. “A l’hora de la veritat es desdiuen i no són de fiar”, ha etzibat la portaveu.

En concret, l’activista s’ha referit a la desena d’esmenes que JxCat ha introduït amb relació a la proposta de llei i ha assegurat que almenys 7 d’aquestes propostes de modificació minven l’ambició de la norma. “Però hi ha una esmena clara de línia vermella, que és compensar els grans tenidors”, ha reblat la representant de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca. “Estan proposant que els paguem amb diners públics de tots perquè no desnonin”, ha afegit, amb relació al plantejament de compensar els grans tenidors per oferir lloguer social.

En aquesta línia, la PAH ha acusat JxCat d’afavorir amb aquesta postura que hi hagi una vintena de famílies desnonades diàriament a Catalunya, de mitjana, i que segueixin augmentant les llistes d’espera a les meses d’emergència. “Avui se situen en 2.242 famílies” que esperen accedir a una llar assequible, ha indicat Lucía Delgado.

De la mateixa manera, la roda de premsa ha presentat la moratòria antidesnonaments del Gobierno com una eina ineficaç i s’ha referit a l’avantprojecte de llei d’habitatge a l’estat espanyol com un text insuficient.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut