Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024

Acció reivindicativa dels ecologistes per denunciar la degradació del delta de l’Ebre: “És escassedat i mala gestió, no sequera”

Ecologistes en Acció, PDE, Sediments i Aigua és Vida reivindiquen una moratòria de nous regadius i contenir la demanda

|

- Publicitat -

Una cinquantena d’activistes han realitzat una acció protesta davant de la Torre de Sant Joan del delta de l’Ebre per tornar a denunciar la mala gestió que agreuja la degradació del paratge natural.

Dins de l’aigua i amb caiacs, s’han desplegat pancartes que proclamaven “Lo riu és vida, salvem lo Delta” i “Poca aigua per tant regadiu”. L’acció ha coincidit amb el dia que es compleixen 40 anys de la creació del parc natural del Delta de l’Ebre i també amb l’escola d’estiu per a joves d’Ecologistes en Acció.

Publicitat

A les habituals reivindicacions, s’hi suma una crítica a la gestió de la sequera i l’ús del recurs per part de l’agroindústria conca amunt de l’Ebre, una explotació que condemna el tram final del riu i el Delta.

Conservar el paisatge 

Ecologistes en Acció, Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), l’associació Sediments i Aigua és Vida demanen “una gestió responsable” de la sequera, que deixi de ser “interessada”. També reclamen que es comenci a parlar i a abordar “l’escassedat” que pateix la zona.

“Volem conservar tot el paisatge que tenim aquí, per donar futur al territori, que la gent jove tingui possibilitats”, ha reivindicat Josep Sabaté, portaveu de la PDE. Mentre l’aigua es queda riu amunt, sectors socioeconòmics de les Terres de l’Ebre, com l’arròs o l’aqüicultura, s’han vist perillar amb la gestió que es fa de la sequera a la conca enguany.

Reclamen contenir la demanda i una moratòria de nous regadius 

Dante Maschio, portaveu d’Aigua és Vida, ha reivindicat que la crisi actual no és per la sequera sinó “d’escassedat” del recurs i que cal que “deixar de tenir zones de sacrifici”, com és el delta de l’Ebre. Alertats pel fantasma dels transvasaments, insisteixen que cal replantejar la gestió hídrica al país que té un sistema actual “que fa fallida”. “Hem de començar a contenir la demanda, acabar també amb les privatitzacions de l’aigua i basar-nos en petites solucions d’aprofitament d’aigües pluvials i grises”, ha defensat Maschio.

Et pot interessar  El Govern permetrà omplir piscines públiques i privades si s'obren a la ciutadania

L’activista aragonesa d’Ecologistes en Acció, Marina Gros, ha afegit que el 92% del consum de la conca de l’Ebre va dirigida a l’agroindústria mentre “Catalunya pateix sequera”. “Necessitem una moratòria per als regadius, transformar el sistema de producció alimentària que no és propi dels nostres ecosistemes i zones. No podem produir arròs al desert dels Montnegros”, ha insistit.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut