Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

300 capellans catalans acusen l’Església espanyola de mal cristiana pel seu paper amb els presos polítics

"Ens fa mal constatar que les relacions no són les que haurien de ser pròpies de germans en la fe"

|

- Publicitat -

ACN Barcelona .- Prop de 300 capellans de les diferents diòcesis catalanes han signat una carta adreçada als representants de l’Església espanyola per demanar-los la seva implicació en la cerca de solucions al conflicte polític català. “Ens fa mal constatar que les relacions no són les que haurien de ser pròpies de germans en la fe”, asseguren. En aquest sentit, els mossens catalans insten els bisbes espanyols a fer pedagogia del diàleg com a principal eina de resolució del conflicte i perquè es puguin “cercar i acceptar solucions justes que respectin els drets de Catalunya”. La carta també fa al·lusió a la situació dels líders independentistes empresonats i asseguren que la “gravetat” del cas urgeix un “sobreesforç d’equitat, justícia i humanitat”.
“És una situació que ens fa mal com a ciutadans i encara més com a cristians. Però sobretot ens fa mal com a responsables de comunitats cristianes”, comença l’escrit dels capellans catalans en al·lusió als “relats imposats en part de la societat espanyola i les comunitats cristianes” en relació amb Catalunya, segons ha detallat en declaracions l’ACN un dels signants, mossèn Cinto Busquet.

Les “qüestions d’identitat”, expliquen, tenen una “extraordinària força emotiva” i són “l’arrel de molts conflictes i conteses greus en els darrers segles”. “Podem acompanyar les nostres comunitats pel bon camí, però podem fer-ho també per camins equivocats, contribuint fins i tot a actituds no evangèliques”, avisen.

Publicitat

En aquest sentit, els capellans catalans fan una crida als seus homòlegs espanyols a no repetir “l’error històric” de la Guerra Civil, quan l’Església espanyola “es va inclinar per una opció determinada” i asseguren que “una de les primeres actituds necessàries és la convicció que l’únic camí positiu és el diàleg”.

“El diàleg suposa i exigeix actituds serenes, no agressives, disposades a escoltar l’altra part i a valorar les seves posicions”, continua la carta, que dedica una part a reflexionar sobre la situació dels presos: “Aquesta situació té una gravetat especial. Hi ha persones empresonades i processades per perseguir el que molts considerem just i d’acord al Dret, i que altres judiquen i condemnen”

“Com a mossens sentíem que havíem de fer alguna cosa per ajudar a escoltar-nos perquè la solució a un problema apolític no pot venir per la via del dret penal ni per la força policial”, ha explicat mossèn Cinto Busquet. “Volem que es vagi al fons de la qüestió perquè s’haurà d’afrontar tard o d’hora”, assegura.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut