Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

30 anys de la bruta Operació Garzón contra l’independentisme

|

- Publicitat -

Tal dia com avui, l’any 1992, va iniciar-se l’Operació Garzón: una cacera policial contra el moviment independentista que acabaria amb 45 detencions i 17 denúncies per tortures. El jutge Baltasar Garzón va dirigir aquesta macrooperació amb l’excusa de voler dissoldre l’organització armada Terra Lliure, tot i que els vertaders motius eren uns altres.

Els Jocs Olímpics d’estiu de 1992 foren un element clau. L’esdeveniment col·locava la ciutat de Barcelona en el mapa internacional i l’Estat espanyol no es podia permetre que el món s’assabentés del conflicte català. Per això, una trentena de les detencions van ser en dates prèvies a l’inici dels Jocs.

Publicitat

Posteriorment, els represaliats per aquesta bruta operació van denunciar tortures en un procés judicial que va acabar al Tribunal Europeu dels Drets Humans i amb l’Estat espanyol condemnat per haver-se negat a investigar les denúncies.

Ramon Piqué, president de l’Associació Memòria contra la Tortura i víctima de l’Operació Garzón, ha denunciat públicament aquest fosc episodi orquestrat per les clavegueres de l’Estat i ha alertat que actualment encara s’utilitzen aquests mecanismes de repressió. Cal tenir ben present fins on és capaç d’arribar el règim del 78.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut