Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

L’oposició en bloc carrega contra el “frau Colau” en un insípid debat d’alcaldables

L'independentisme torna a tensar els candidats en la segona discussió a set

|

- Publicitat -

Els candidats a les municipals barcelonines han tornat a seure junts per a debatre la política de la capital quan falten poc més d’una vintena de dies per als comicis. Debat a set. Tots menys Quim Forn (JxCAT), empresonat a Soto del Real, encara que amb Elsa Artadi com a representant. El debat ha posat la problemàtica de l’habitatge al centre de la discussió però el procés independentista ha tornat a fer saltar espurnes entre els constitucionalistes i les llistes republicanes mentre que ha emmascarat part del debat: l’aval i la demanda del bloc del 155 de l’article repressor davant de l’esperit republicà de la resta de candidatures ha portat moments d’absolut guirigall a la cadena SER, amb Josep Cuní al capdavant. L’únic punt en comú: abatre Colau. L’alcaldessa ha estat la més al·ludida -i atacada- i ha hagut de retre comptes de les polítiques impulsades -i amagades- d’aquest últim convúls mandat.

Entre retrets i al·lusions parlant d’habitatge, de les principals problemàtiques de la ciutat actual, l’alcaldessa Ada Colau ha demanat a l’alcaldable d’ERC, Ernest Maragall, que faci “aliances d’esquerra” i no pacti “amb la dreta”, com en el govern de la Generalitat, “fent coalició amb JxCAT”. Al seu torn, el republicà ha declarat que està “molt orgullós del Govern d’on vinc”, que per cert, ha matisat ser “el substitut del govern legítim empresonat”.

Publicitat

“Estem molt pitjor que fa quatre anys”. Aquesta és la declaració que més s’ha repetit durant el debat, símptoma de l’enfocament que tindrà la campanya electoral. La comparativa amb la ciutat de Trias i Hereu ha estat en boca de molts durant bona part de les intervencions. Els retrets dels incompliments en habitatge, seguretat i canvi climàtic han estat presents en totes les posicions, des d’Artadi fins a Bou.

“Un pacte d’esquerres em sembla molt complicat”, ha sentenciat l’exprimer ministre francès i l’alcaldable per la plataforma Barcelona 2019, Manuel Valls. “No hi pot haver una aliança dels que volen fer de Barcelona la palanca de la república”, ha afegit. El candidat ha assegurat que “la ciutat ha caigut en el desordre” i ha titllat l’independentisme de supremacista, un dels moments més tensos del debat.

L’aval i la demanda del 155

“Li demano que retiri aquest insult”, ha contestat un Maragall categòric. En una pujada del to de la discussió, el candidat del PP, Josep Bou, ha sentenciat que “aplicar llei democràtica no és repressió: es va aplicar el 155 per aturar els milions que marxaven”. La representant de JxCat ha intervingut: “No confongui legalitat amb legitimitat, amb Franco també hi havia legalitat”, ha sentenciat.

En el torn de la candidata de la CUP, Anna Saliente, ha retret al govern municipal no “trencar amb la marca Barcelona” però també a les altres formacions per “insistir a crear alarmisme irresponsable sobre seguretat”. També ha parlat del canvi potent: “Es va apuntar l’1-O i el 8-M” i, ha afegit, “cal desobediència civil”.

Colau posa contra les cordes a Collboni

“Con Rivera, no”. La demanda dels militants del PSOE de la nit del 28-A a Sánchez ja s’ha polititzat per tot arreu. D’aquesta manera, l’alcaldessa ha exigit al candidat del PSC, Jaume Collboni, que negui el pacte amb Valls. El socialista, al seu torn, ha insistit a excusar ser els socis de l’aplicació del 155 perquè “es van saltar la il·legalitat el 6 i 7 de setembre, sembla que ho oblidi, senyora Colau”. Respecte a la seguretat, Collboni ha defensat que “ningú millor que Albert Batlle”, exdirector dels Mossos d’Esquadra i que ocupa la tercera posició de la candidatura socialista.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut